Leksikon for Midtøsten

Haran Rivlin, som er en kjenner av Midtøsten, gjennomgår her sentrale begrep fra konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Utenriksminister Jagland reiser stadig i Midtøsten. Dette leksikon kan hjelpe ham med å tolke vertenes 1001-natt-påstander.

Hvis de fiendtlige handlingene mellom israelere og palestinere er en intifada (opprør), er brenningen av tusenvis av kyr i Storbritannia et barbecueselskap.

Det vi er vitne til er palestinernes uavhengighetskrig. Det er ikke sikkert at Palestina kan vinne denne krigen i dag, eller at de er forberedt på å betale prisen for en seier. Men målet er klart: et fritt Palestina på hele Vestbredden og Gaza, med Øst-Jerusalem som landets hovedstad.

Logikken bak denne krigen er basert på et fast handlingsmønster fra israelerne: Først okkuperer israelere et område, som de til tross for diplomatisk press nekter å trekke seg tilbake fra. Etter å ha betalt dyrt for det gjennom krig, trekker de seg likevel tilbake. Grunnen er ikke mangel på utholdenhet, men det faktum at Israel okkuperer land som de verken har rett til eller virkelig behov for.

Både palestinere og israelere vet at palestinerne til slutt vil nå sitt mål. Spørsmålet er bare hvor mange år det vil ta, og hvor mange som vil dø. Velkommen til Palestinas uavhengighetskrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer