Leksjon i tjuvtriks og rått spill

LIEGE (Dagbladet): Før kampen ba Erik Mykland de norske tilskuerne om å pipe da jugoslavene hadde ballen. Kanskje en usportslig oppfordring fra Myggen, men en mild uskyldighet i forhold til den leksjonen han og resten av Norge skulle få i tjuvtrisk og ufinheter seinere på kvelden. Er Norge dårlige tapere? Si din mening!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvart på elleve i går kveld var det ingen som ofret Myggens kontroversielle utspill en eneste tanke.

  • Fordi litt eventuell ekstra tribunestøy ikke tilhørte den fotballvirkeligheten han nettopp hadde vært en del av.
  • Og fordi låret til Vegard Heggem, nesa til Steffen Iversen og hodet til Bjørn Otto Bragstad gjør Norge ytterligere svekket foran kampen mot Slovenia om bare to dager.

Jugoslavia ønsket EM-debutanten Norge velkommen til fotballkrigen. Og de ga oss en leksjon i høye albuer, holding i trøyer og teatralske dødsscener. Mesteparten av det godkjent av dommeren. Og da er ikke fair-play-klistremerkene på draktene mer verdt enn at det også er lovlig.

Ikke skylda

Dommer Hugh Dallas fra Skottland trives egentlig best i fysiske fotballkamper. Men han hadde ikke oversikt over Jugoslavias repertoar av ufinheter.

Jugoslavia skal definitivt ikke ha skylda for at Norge tapte. Og dommeren skal ikke ha mer skyld enn han fortjener. Men i tette fotballkamper på dette nivået er det marginene som avgjør. Ofte i form av dommeravgjørelser.

Straffespark

Og i går gikk et par viktige i norsk disfavør. Derfor hører de også med til historien:

  • Han overså en norsk straffe, kanskje to.
  • Han la til alt for kort tid på slutten.

Og mer generelt:

  • Han reagerte aldri på de jugoslaviske livtakene rundt spesielt Dan Eggen og Bjørn Otto Bragstad.

Men det hører med til vurderingen at også Jugoslavene skreik etter et straffespark. Og selvsagt følte de det fryktelig urettferdig da Mateja Kezman ble utsatt for en slags lagstraff og fikk rødt kort ett minutt etter at han kom inn på banen.

Jeg kan bare finne ett positivt forhold etter en kamp Norge tapte, og som i tillegg gjorde oss ytterligere et par mann svekket foran Slovenia-kampen om to dager:

  • Vi ble en erfaring rikere.

Og forhåpentligvis kan vi legge til dette:

  • Vi møter ikke et lag som Jugoslavia en gang til i dette EM.

Og forhåpentligvis møter vi flere lag enn Slovenia...

Styggere

For Norge har fortsatt ett bein i kvartfinalen. Og trua på lagets ferdigheter ble ikke så mye mindre av det som skjedde i går. For, som Dagbladet påpekte etter Spania-kampen:

Det var et strålende resultat, men prestasjonsmessig var det mye å gå på. Inntrykket befestet seg i går. Det så bare så mye styggere ut.

  • Fordi marginene ikke gikk i samme retning som mot Spania.
  • Og fordi vi visste fra før at Norge sliter ekstra tungt når de må jage etter en utlikning.

Overhissig

Dagbladet ønsket seg John Carew og Roar Strand inn i gårsdagens startellever. Og begrunnelsen ble ikke svakere, slik kampen utviklet seg:

Tore André Flo spilte kanskje sin dårligste landskamp, og burde fått slippe å fullføre. Men heldigvis oppfattet Nils Johan Semb tidsnok at Eirik Bakke var i ferd med å pådra seg en utvisning. Enten ved å komme for seint inn i taklingene, eller på grunn av et overhissig gemytt.

Trøsten i dag: Vi slo Slovenia to ganger i EM-kvalifiseringen.

FIKK JULING: - Vi fikk oss en på trynet, men Jugoslavia gikk langt over streken. Dette var den verste kampen jeg noensinne har spilt, sa Bent Skammelsrud.