Lekte da USA bombet

De ni barna (8-12 år) var ute og lekte med klinkekuler da USA angrep. Landsbyboerne er sinte og forvirret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni små graver vitner om den ufattelige tragedien som rammet landsbyen Hutala i Afghanistan, 24 mil sørvest for Kabul på lørdag.

To amerikanske A-10 «Warthog»-fly prøvde å eliminere talibansoldaten mulla Wazir. Han kom seg etter alt å dømme unna. De gjorde ikke sju små gutter og to jenter fra åtte til tolv år.

Bombenes tiende offer ble 25 år gamle Abdul Muhammad, som var onkel til en av de drepte jentene. Han løp mot barna for å redde dem da bombene begynte å falle.

- Guttene lekte med klinkekuler, sier en mann, mens han viser fram tre knuste klinkekuler som er plukket opp fra bakken.

- Først avfyrer de raketter. Så sier de at det var en feil. Hvordan kan vi tilgi dem, spør Haji Amir Mohammed.

Sinte

USA var raskt ute og beklaget bombingen. Men når ni barn er drept, er beklagelser fattig trøst.

- Hva ville du følt? Alle ville vært sinte over noe slikt. Vi har ikke råd til at uskyldige afghanere skal bli drept, sier viseguvernør Khial Muhammad Hoseini i Ghazniprivinsen.

Landsbyfolket er både sinte og forvirret etter bombingen. Siden i går har de har strømmet til de ni barnegravene for å be.

- Amerikanerne sier de bombet oss fordi de mener vi gir husly til terrorister fra Taliban og al-Qaida. Men det er ikke terrorister her, verken fra Taliban eller al-Qaida. De eneste som bor her, er fattige folk, sier Abdul Majid Farooqi, som er lokal mulla og rektor på den lokale skolen.

Bekymringsverdig

USAs verste feilbombing i Afghanistan skjedde i juli 2002, da et amerikansk militærfly bombet et bryllup i Uruzganprovinsen. 48 sivile ble drept, 117 ble skadd. 9. april døde elleve mennesker da feil hus ble bombet i byen Shkin, og et luftangrep i Nuristanprovinsen i Øst-Afghanistan drepte åtte sivile 31. oktober i år.

- Vi vet ikke hvor mange sivile som er drept, fordi ingen teller dem. Men det lille vi vet, er svært bekymringsverdig, sier en FN-talsmann i Kabul.

Kilder: AP, Guardian, CNN, New York Times, BBC

DREPT: </B>Her ligger de ni barna begravd. De var ute og lekte med klinkekuler da de amerikanske bombene begynte å falle.