Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lekte med flaggermus - og ble første ebola-dødsoffer

Forskere har funnet hulen.

 SMITTEKILDE:  Det første ebola-offeret lekte med flaggermus. Illsutrasjonsfoto: Knut Fjeldstad, NTB Scanpix.
SMITTEKILDE: Det første ebola-offeret lekte med flaggermus. Illsutrasjonsfoto: Knut Fjeldstad, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et uthulet tre fullt av insektetende flaggermus kan ha vært episenteret for ebolaepidemien som har herjet Vest-Afrika det siste året.

Det er en gruppe forskere ledet av Fabian Leendertz ved Robert Koch-instituttet i Berlin som har funnet treet.

I en ny forskningsartikkel gjør de et dypdykk i omstendighetene rundt utbruddet av den svært dødelige epidemien.

Det aller første dødsfallet ble registrert i landsbyen Meliandou i Guinea, der en to år gammel gutt døde av ebola i desember 2013.

Siden den gang er mer enn 20.000 mennesker smittet av ebolaviruset, de aller fleste i Vest-Afrika. Av disse har rundt 7.800 mistet livet.

Forskernes hovedmistenkte i saken er de insektetende flaggermusene av typen Mops condylurus som lever i et hult tre bare 50 meter fra den døde toåringens hjem.

- Fanget og lekte med dem
Treet ble oppdaget under et fire uker langt feltarbeid som ble gjennomført i området i april. Flaggermuskoloniens nærhet til guttens hjem ga mulighet for infeksjon, fastslår forskerne.

 EBOLA GROUND ZERO:  Et hult tre i byen Meliandou i Guinea - 600 kilometer sørøst for hovedstaden Conacry - som er kjent bolig for såkalt haleløs, angolsk flaggermus. Musene blir fanget ved å røyke dem ut, og det var slik det første kjente dødsofferet for ebola skal ha blitt smittet, ifølge forskere i Berlin.Foto: Jerome Delay, AP/NTB Scanpix.
EBOLA GROUND ZERO: Et hult tre i byen Meliandou i Guinea - 600 kilometer sørøst for hovedstaden Conacry - som er kjent bolig for såkalt haleløs, angolsk flaggermus. Musene blir fanget ved å røyke dem ut, og det var slik det første kjente dødsofferet for ebola skal ha blitt smittet, ifølge forskere i Berlin.Foto: Jerome Delay, AP/NTB Scanpix. Vis mer

«Barn fanget regelmessig flaggermus fra dette treet og lekte med dem», skriver de i sin artikkel.

Flaggermus er én av dyreartene som har vært kjent for å fungere som vert for det fryktede ebolaviruset.

Mennesker kan så bli smittet når de kommer i kontakt med de infiserte dyrene.

(NTB-AFP).

Lik Dagbladet på Facebook