Lekte med granater og geværkuler

Barna i Nord-Lenangen i Troms har de siste månedene hatt luftverngranater og annen form for ammunisjon som leketøy. Ammunisjonen har de funnet i fjæra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I all hemmelighet har barna laget bål med krutt og forsøkt å få granatene til å eksplodere, skriver Nordlys.

- Da det gikk opp for oss hva som var i ferd med å skje, fant vi granater og annen ammunisjon spredt på forskjellige gjemmesteder hjemme i huset vårt, forteller Ann-Karin Brose. Hun er mor til Erik André (13) og Odd Richard (9) som begge har vært med på moroa.

Destrueres

De første funnene ble trolig gjort allerede i fjor sommer, men det var først i vår at det ble fart i leken. Barnas virksomhet ble oppdaget da en av ungene nevnte for noen voksne hva de holdt på med.

Forsvaret reagerte raskt etter at de for en ukes tid siden fikk melding om det store ammunisjonsfunnet bare 10 meter fra land utenfor Arnenga i Nord-Lenangen. Det ble konstatert at det ligger om lag 50 kasser ammunisjon av forskjellig type på mindre enn 15 meters dyp. Marinedykkere og sprengningseksperter var onsdag ettermiddag i full gang med å bringe ammunisjonen til overflaten. Den skal nå destrueres av Hærens eksperter.

Fra krigen

Det er kjent at tyskerne i krigens siste måneder etablerte et provisorisk batteri på Arnenga i Nord-Lenangen. Utstyret og ammunisjonen ble fraktet fra et anlegg ved Berlevåg i forbindelse med evakueringen av Finnmark høsten 1944.

Det er umulig å si i dag om det var tyskerne eller norske mannskaper som kastet ammunisjonen på sjøen i dagene etter fredsslutningen.