Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lekte med hunden. Fire måneder senere måtte begge beina amputeres

Flere tusen smittes i Norge årlig. Genene dine kan være avgjørende for om du overlever eller ikke.

AMPUTERTE: Jaco Nel fikk kraftig blodforgiftning etter å ha fått et lite sår under lek med hunden sin. Foto: Manchester Evening News
AMPUTERTE: Jaco Nel fikk kraftig blodforgiftning etter å ha fått et lite sår under lek med hunden sin. Foto: Manchester Evening News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det startet som lek, men endte som katastrofe for Jaco Nel og hunden hans Harvey. Mannen fra Manchester lekte som vanlig med sin Cocker Spaniel, da han oppdaget at hunden hadde skrapet ham opp på hånda.

Det lille såret skulle bli starten på hundeeierens verste mareritt.

- Det var veldig lite. Jeg renset det og glemte det helt. Det var aldri noen synlig infeksjon der skrapen var, sier Nel til lokalavisa Manchester Evening News.

To uker senere følte han seg imidlertid svært dårlig. Hans første tanke var at han var blitt smittet av influensa. Kroppen skalv og verket, og han hadde feber. Men det var bare begynnelsen.

Merket ingenting

- Dagen etter var jeg mye dårligere, og klarte ikke en gang å ringe til kontoret for å fortelle at jeg ikke kunne komme. Da partneren min kom hjem, klarte jeg verken å reise meg eller å snakke skikkelig, forteller Nel.

Partneren hans tilkalte umiddelbart ambulanse, da han så hvor dårlig samboeren var. På sykehuset var konklusjonen raskt klar etter at det ble oppdaget røde prikker på hele Nels kropp: Han hadde fått kraftig blodforgiftning på grunn av bakterien gule stafylokokker som stammet fra hundens munn.

I tillegg ble det konkludert med at en infeksjon hadde spredt seg i kroppen til hundeeieren. Denne var så kraftig, at legene til slutt bare hadde ett valg - å amputere begge Nels bein og flere av hans fingre.

PREGET: Store operasjoner i ansiktet og amputasjon av flere fingre var bare noe av det Jaco Nel måtte gjennom. Foto: Manchester Evening News
PREGET: Store operasjoner i ansiktet og amputasjon av flere fingre var bare noe av det Jaco Nel måtte gjennom. Foto: Manchester Evening News Vis mer

Situasjonen var så ille at 52-åringen bare hadde 20 prosent sjanse til å overleve, og han ble fraktet direkte til akuttavdelinga etter å ha kollapset på sykehuset.

- Nyrene mine sluttet å fungere og det oppsto koldbrann i kroppen. Jeg lå der på sykehuset og så på de svarte beina og fingrene. Da skjønte jeg at jeg kom til å miste flere kroppsdeler. Jeg kunne se at vevet var dødt. Legene forsøkte å få meg til å slappe av, men jeg skjønte hvor ille det var, sier han.

Store operasjoner

Fire måneder senere var Nel ute av sykehuset og tilbake i sitt hjem i Manchester. Begge beina ble amputert ved knærne, alle fingre på høyre hånd og en på venstre hånd måtte også fjernes, og han har gjennomgått omfattende kirurgi i ansiktet.

Skadene har preget ham både fysisk og psykisk.

- Jeg synes det er vanskelig å gå ut, for jeg er veldig selvbevisst. Operasjonene i ansiktet har gitt meg dårligere selvtillit, forteller Nel til avisa.

Bakteriesynderen

Førsteamanuensis ved NTNU og ekspert på blodforgiftning, Erik Solligård, jobber ved Midtnorsk senter for sepsisforskning. Han forteller til Dagbladet at det årlig er omkring 5000 personer i Norge som må behandles etter å ha blitt bitt av hund. Hvor mange av dem som får blodforgiftning, er han usikker på. Men han understreker at det er svært sjelden smitte fra kjæledyr er årsaken.

- Det er blant annet gule stafylokokker og streptokokker som kommer inn via sår og fører til at folk blir syke på denne måten. Hos de aller fleste vil det slå ut som en lokal infeksjon, men hos enkelte blir det en kraftig reaksjon og bakterier som går over i blodet, forklarer Solligård.

Årsaken til at det noen gang går virkelig galt, er ifølge eksperten en overreaksjon i kroppen. Når de uønskede bakteriene kommer inn via sår, forsøker kroppen og immunforsvaret å ta livet av disse, og reagerer så kraftig at man vil føle seg svært dårlig.

- Noen ganger reagerer kroppen så voldsomt at den angriper sine egne organer i tillegg til bakteriene. Sirkulasjonen i kroppen kan også ofte bli dårlig i forbindelse med sepsis (blodforgiftning journ.anm.), og derfor kan det oppstå koldrann, som i verste fall fører til at man må amputere, forteller Solligård.

Hyppig dødsårsak

På verdensbasis er det ifølge NTNU-forskeren omkring 30 millioner mennesker årlig som får blodforgiftning, og det anses for å være en av de hyppigste dødsårsakene.

Og det er ikke bare sår i huden som kan gjøre deg syk.

- Det kan for eksempel starte med lungebetennelse eller en infeksjon i urinveiene, og vi ser at forekomstene av dette øker. Man vet ikke hvorfor noen blir syke av slike infeksjoner, mens andre kommer seg gjennom det uten særlig problemer, men det ser ut til at svaret kan ligge i gener og arv, sier han.

I Norge er tallet hvert år omkring 150 tilfeller per 100 000 innbygger, men for eldre er tallet langt høyere. For de som smittes, er dødeligheten mellom 20 og 60 prosent.

- Feber, skjelving, sløvhet og rask pust er typiske symptomer, og da bør man oppsøke lege så raskt som mulig. Dødeligheten øker med fem til sju prosent for hver time man ikke får antibiotika, så her gjelder det å handle raskt, sier Solligård.

Slik begrenser du faren

Hva som er utslagsgivende for hvorvidt man blir dødssyk eller ender opp med en mindre infeksjon som kroppen klarer å bekjempe selv, er imidlertid uvisst, ifølge eksperten. Selv har han forsøkt å finne svaret på akkurat det spørsmålet.

Dersom du skulle få et sår eller bitt som kan ha gitt deg gule stafylokokker, oppfordrer Solligård til å renses godt med såpe og vann umiddelbart, for så å oppsøke lege for en vurdering av hvorvidt det trengs antibiotika.

- Ved overfladiske skader trenges vanligvis ingen antibiotika, men dersom såret ikke rengjøres, det er eldre enn 24 timer og ikke behandlet, er lokalisert på hender, føtter eller ansikt, eller har ført til skade på dypereliggende vev, kan det være nødvendig, forklarer eksperten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!