Lektorlaget vil flytte russetida

Lærere med russebrev til Bård Vegar Solhjell.

FOR MYE MORO:  Norsk Lektorlag har fått støtte av Høyre, nå vil begge flytte eksamen fra til før russetida for avgangselever på videregående skole. De er lei av at festing tar oppmerksomhet fra eksamen. FOTO: SCANPIX
NB Modellklarert
FOR MYE MORO: Norsk Lektorlag har fått støtte av Høyre, nå vil begge flytte eksamen fra til før russetida for avgangselever på videregående skole. De er lei av at festing tar oppmerksomhet fra eksamen. FOTO: SCANPIX NB ModellklarertVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Norsk Lektorlag er lei av russetidsdovne eksamenslesere i mai, og har sendt et brev til kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

- Flytt russetida
Der ber de om at russetida skal flyttes, og i framtida legges etter eksamen. Slik håper de på bedre læringsfous og studieforhold før de avgjørende prøvene.

- Norsk Lektorlag har en rekke ganger bedt om at sentrale utdanningsmyndigheter gjør mer for å hindre at russefeiringen i perioder av skoleåret undergraver skolens arbeid. Erfaringer viser at tidligere tiltak, som blant annet handler om å inngå avtaler med russen, har hatt begrenset effekt, skriver lektorlaget i sitt brev.

Leder Gro Elisabeth Paulsen peker på at russen er en uorganisert gruppe, som det er vanskelig å gjøre formelle avtaler med, og som ikke kan forplikte sine «medlemmer» til noe som helst.

- Overdreven feiring
Lektorlaget sier tidligere forsøk på forhandlinger og kontroll har feilet.

- Mye har vært prøvd lokalt for å dempe skadevirkningene av overdreven feiring. Både skoleledere og undervisningspersonale legger ned stor innsats hvert år for å begrense og tøyle russefeiringen slik at alle elever får en trygg og produktiv avslutning av skoleåret. Norsk Lektorlag etterlyser en sterkere støtte og et klarere nasjonalt lederskap som kan hjelpe skolene med dette. Vi ønsker kort og godt at russefeiring og skole skilles ad på en mest mulig konsekvent og tydelig måte, skriver leder Gro Elisabeth Paulsen i Norsk Lektorlag.

Derfor vil Norsk Lektorlag at russefeiringen legges til etter skriftlig eksamen, muntlig eksamen skal fortsatt kunne legges til juni, om det er ønsket.

Høyre støtter forslaget
- Vi må erkjenne at russetiden har kommet for å bli, sier leder i Unge Høyre, Henrik Asheim til Dagbladet.no

Unge Høyre fikk støtte for det samme forslaget på Høyres landsmøte i vår helg. Partiet har dermed en programfestet ambisjon om å flytte feringa dersom partiet skulle få regjeringsmakt etter valget 14. september i høst.

- Når både lærerorganisasjoner, elever og Høyre nå løfter opp saken, bør Solhjell og regjeringen nå ta tilbakemeldingene inn over seg, sier Asheim.

En undersøkelse utført av TNS Gallup viser at 8 av 10 russ også er for forslaget, og mer enn 40 000 har nå meldt seg inn i Facebook-grupper som støtter flytting.

- Politikeres forsøk på å bremse feiringen har vært totalt mislykket. Resultatet er bare skallebank og behov for mye vann på eksamensdagen, avlutter Asheim

«Skjult pensum»
Norsk Lektorlag mener skolen ikke kan fortsette å i praksis inkludere russetida i sitt pensum.

- Når skolen på den ene siden sier at russefeiringen er en privatsak som den enkelte elev kan velge å delta i på eget ansvar, og samtidig på den andre siden stiller lokaler og arbeidstid / undervisningstid til disposisjon, driver den dobbelkommunikasjon. Dette svekker skolens troverdighet, og når problemer oppstår, mangler skolen autoritet til å gripe inn, står det i brevet til kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

HØYRE STØTTER: Unge Høyre-leder Henrik Asheim oppfordrer kunnskapsministeren til å flytte russetida. Høyre har gått inn for en slik flytting. FOTO: JØRN H. MOEN
HØYRE STØTTER: Unge Høyre-leder Henrik Asheim oppfordrer kunnskapsministeren til å flytte russetida. Høyre har gått inn for en slik flytting. FOTO: JØRN H. MOEN Vis mer