Lemlestes like ofte som før

Mens afrikanske foreldre fortsetter livet i Norge, må barna leve i gamlelandet i flere år uten mor og far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAMBIA/OSLO (Dagbladet): Denne uka har Dagbladet avslørt at norske jenter kjønnslemlestes i utlandet. Vi har fortalt historien til de fire søstrene som ble sendt fra Oslo til Gambia høsten 2003. Siden har de bodd i landet uten mor og far.

Dagbladet har også fortalt om «Mariama» på 15 som husker at hun ble lemlestet. Organisasjonen Seif som jobber for å stoppe kjønnslemlestelse, møter stadig jenter som står i fare for å bli lemlestet.

Sist i fjor medvirket de til å redde en 10-åring i Norge.

-  Vårt inntrykk er at lemlesting blir praktisert i omtrent samme grad som for 5- 10 år siden. Vi ser ikke de store endringene, til tross for avsløringer, debatt og politisk arbeid, sier Seifs leder Gerd Fleischer til Dagbladet.

Obligatoriske sjekker

Organisasjonen går inn for å innføre obligatoriske helsesjekker for alle barn for å stoppe lemlesting.

-  Man argumenterer med at man må endre holdninger med dialog. Lykke til, sier Fleischer.

-  Jeg tillater meg å etterlyse resultatet av arbeidet. Hvor mange jenter skal vi ofre på dialogens alter? I hvor mange år? Ingen er imot dialog, men barna må beskyttes, sier hun.

I Oslo sitter en norsk-gambisk far som er fortvilet over at kvinnene i hans familie fortsatt lemlestes. Selv fikk han reddet sin datter, men han ble utsatt for sterkt press og måtte bruke harde virkemidler.

Dårlige muslimer

-  Foreldre i Norge vet dette er forbudt, men de gjør det likevel, sier mannen, som forteller at mange norsk-gambiere ser på dem som ikke omskjærer døtrene sine som dårlige muslimer, til tross for at Koranen ikke sier noen om temaet.

Han mener det er på tide at norske myndigheter sørger for at loven følges.

-  Helsemyndighetene må sjekke underlivet til alle jenter som har reist til Gambia før de reiser og når de kommer tilbake. De er norske, og sånn er det her. Vi bor ikke i Gambia lenger. Alle må følge reglene, avslutter mannen, som ikke vil stå fram i frykt for å bli utstøtt.

Ikke overrasket

Kvinneorganisasjonen Gamcotrap jobber mot kjønnslemlestelse i Gambia. De er ikke overrasket når de får høre om jentene fra Norge.

-  Dette ser vi stadig vekk, sier Isatou Touray som er leder i organisasjonen.

-  De sender ungene sine på sommerferie på til Afrika for å få dem omskåret fordi det er forbudt i landene de bor i. Seinest i går kom ei jente fra Storbritannia som faren ville omskjære, sier Touray og fortsetter:

-  Fortsatt lemlestes rundt 80 prosent av alle gambiske kvinner.

Isatou Touray og legeektemannen ser stadig barn blø i hjel.

INGEN ENDRINGER: Gerd Fleischer er leder i organisasjonen Seif som jobber for å stoppe kjønnslemlestelse. - Vårt inntrykk er at lemlesting blir praktisert i omtrent samme grad som for 5- 10 år siden, sier hun.