Lemlestet drepte utlendinger

Jublende irakere slepte forkullede rester av utlendinger gjennom gatene i Falluja i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rasende menneskemengde satte fyr på to biler etter et angrep. Irakerne gikk løs på bilene med spader og stokker, mens stein haglet ned over de utbrente kjøretøyene. TV-bildene viste grufulle scener av folk som sparket og trampet på et av likene mens de forkullede restene av et annet ble slept gatelangs etter en bil.

Den amerikanske hæren sa senere at det var fire utlendinger som arbeidet for den amerikanske okkupasjonsmakten, som var i bilene. Alle fire ble drept, bekreftet hæren.

Motstandsreir

Falluja har helt siden Saddam Husseins fall for snart ett år siden vært et viktig arnested for motstand mot de amerikanskledede okkupasjonsstyrkene. De antiamerikanske stemningene har vært tydelig hele tiden, og angrep mot amerikanere skjer nesten daglig.

Irakernes sinne var tydelig rettet mot okkupasjonsstyrkene, i første rekke amerikanerne.

- Vi skal gjøre Falluja til en stor gravplass for de amerikanske okkupasjonsstyrkene, ropte folkemengden.

Angrepet i Falluja skjedde bare få timer etter at fem soldater fra okkupasjonsstyrkene ble drept av en bombe på en vei vest for Bagdad.

En talsmann for okkupasjonsstyrkene ville ikke si hvilken nasjonalitet de drepte hadde, men det er i all hovedsak stasjonert amerikansk marineinfanteri i Anbar-provinsen vest for Bagdad, der Falluja ligger.

Voldsbølge

Angrep på utlendinger, enten de tilhører okkupasjonsstyrkene eller ikke, vil ingen ende ta. Bare i mars er 12 sivile utlendinger drept i ulike skyteepisoder rundt om i Irak.

En britisk og en canadisk statsborger, som arbeider i Irak, ble drept i Mosul søndag. Tidligere i måneden ble to finner drept i Bagdad, og fire amerikanske misjonærer ble drept i Mosul. Flere andre amerikanere har også mistet livet, i tillegg til de vel 400 amerikanske soldatene som er drept siden krigen begynte 20. mars i fjor.

I tillegg til de mange utenlandske statsborgerne som er drept de senere måneder, er også flere irakere som arbeider for okkupasjonsstyrkene eller utenlandske organisasjoner, tatt av dage.

Drapsorgier

Etter at de drepte var påtent og lå brennende i veikanten, samlet det seg minst 150 irakere som jublet og sang. «Lenge leve islam» og «Allah er stor» ljomet gjennom gatene og flere gjorde seierstegn.

- Vi er klar til å drepe alle. Vi venter på dem som kommer for å hente likrestene, og vi akter å kutte også dem i småbiter. Bare la dem komme, hvis de tør, ropte en illsint iraker med tildekket ansikt.

- Vi skal ha hevn for det som ble gjort mot Saddam Hussein, ropte en annen, som ikke levnet noen tvil om hvem som var skyteskive.

Det er mindre enn 100 dager til USA etter planen skal gi fra seg makt og myndighet til en irakisk regjering, men ingenting tyder på at ro og orden er innført innen 30. juni.

De amerikanske militære styrkene, politiet og lokale irakiske sikkerhetsavdelinger kjemper en innbitt kamp for å få bukt med vold og uro før «frihetens time» slår.

(NTB)

HENGT:</B> Scenene som utspant seg i Irak i dag minner litt om de som fant sted i Somalia for noen år siden. Amerikanske soldater ble drept og lynsjet av mobben, noe som vakte sterke reaksjoner i USA.