Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lemmer foran vinduene hindrer iPhone 5-arbeidere fra å hoppe i døden

Rystende dagbok fra innsiden av fabrikken.

950.000 ANSATTE: Foxconn har nesten en million ansatte. Arbeidsforholdene er svært omstridte. Bildet er fra en av 13 fabrikker Foxconn har etablert i Kina. Arkivfoto: REUTERS/Bobby Yip / NTB Scanpix
950.000 ANSATTE: Foxconn har nesten en million ansatte. Arbeidsforholdene er svært omstridte. Bildet er fra en av 13 fabrikker Foxconn har etablert i Kina. Arkivfoto: REUTERS/Bobby Yip / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Undercover har en kinesisk journalist søkt arbeid ved en av fabrikkene som produserer iPhone 5 for Apple.

Resultat er blitt ei dagbok som får mang en forbruker til å lure på hva slags produkt det er man holder i hånda. Apple Inc gikk i fjor med 150 milliarder kroner i overskudd. En årsak er produkter folk vil ha. Spørsmålet journalisten stiller er hvem profitten går på bekostning av.
 
Utslitt dag to For mens hele verden syntes å gå av hengslene da Apple onsdag kveld lanserte iPhone 5, er hverdagen for de mange hundre tusen ansatte hos Foxconn alt annet enn glamorøs, ifølge The Shanghai Evening Post.

Journalisten beskriver en umenneskelig arbeidshverdag ved Foxconn-fabrikken i Tai Yuan. Etter bare to dager på jobb ved samlebåndet for iPhone 5, var han ifølge rapportene så utslitt at han måtte slutte.

- Et bakdeksel for iPhone 5 passerer foran meg hvert tredje sekund. Jeg må plukke opp dekselet og markere fire punkter med en oljebasert malingspenn. Innen tre sekunder må den tilbake på samlebåndet for å unngå feil. Etter timevis med slike repetisjoner, har jeg forferdelige smerter i nakken og i armen, skriver han i dagboka.

- Galskap Han beskriver hvordan en kollega ble så utslitt at han måtte legge seg ned.

- En sjef så det og straffet ham ved å la ham stå i et hjørne i ti minutter, akkurat som i gamledager på skolen. 

- Vi jobber i ett fra midnatt til klokka 06.00, og er bedt om å fortsette arbeidet også etter dette. Produksjonen er basert på samlebåndet og ingen får lov til å stoppe. Jeg er utsultet og helt utslitt, skriver han.

Journalisten regner ut at han markerer de fire punktene på 3000 mobiltelefoner hver femte time. Skiftet pågår uten pauser, skriver han.

- Det er fire samlebånd i denne prosessen, med 12 arbeidere på hvert bånd. Hver linje kan produsere 36.000 bakdeksler til iPhone 5 på en halv dag. Dette er galskap...., skriver han.

Nylig søkte fabrikken etter 20.000 nye ansatte. Magasinet Time har nylig avdekket hvordan studenter blir satt til å jobbe i Foxconns fabrikker mot sin vilje.

«Kvinnejobb» Ifølge journalisten ble han tildelt en arbeidsoppgave fabrikkens helt ønsket kvinner til å utføre, fordi de har mindre fingre.

PROTESTER: Ved flere tilfeller har det brutt ut streik blant ansatte og demonstrasjoner mot Foxconns behandling av de ansatte. Arkivfoto: AP Photo/Kin Cheung / NTB Scanpix
PROTESTER: Ved flere tilfeller har det brutt ut streik blant ansatte og demonstrasjoner mot Foxconns behandling av de ansatte. Arkivfoto: AP Photo/Kin Cheung / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg brant meg fordi jeg ikke var rask nok, skriver han.

Klokka 07.00 stoppet vi for dagen, men ble bedt om å møte opp igjen etter arbeidstidens slutt.

- Sjefen ropte ut til oss: «Hvem ønsker å slutte tidlig? Vi er alle her for å tjene penger. La oss jobbe hardere!» Jeg tenkte, hvem i alle dager ønsker å jobbe overtid for bare 27 yuan (25 kroner), spør journalisten seg i dagboka.

Løper i døden Foxconn har tidligere blitt utsatt for knallhard kritikk etter at desperate ansatte skal ha begått selvmord ved å kaste seg ut av vinduene.

Journalisten beskriver hvordan ledelsen på fabrikken har «løst» problemet. Foran vinduene er det satt lemmer som skal hindre ansatte å kaste seg i døden.

Disiplinen beskrives som knallhard, lønna lav og arbeidsforholdene beskrives som under en hver kritikk.

Ifølge journalisten mener ledelsen at de ansatte bør være stolte:

- Dette er bakdekselet til den nye iPhone 5. Du bør være beæret over at få sjansen til å produsere den, er beskjeden de får.

- Vi er ikke perfekte Forbes siterer hvilket svar Foxconns ledelse har på undercoverjournalistens dagbok:

- Foxconn er ikke perfekt, men vi gjør framskritt hver eneste dag og vi fortsetter å lede vår industri i møtet med behovene den nye generasjonen kinesiske arbeidere har, svarer industrigiganten.

TIL HVILKEN PRIS?: En rekke teknologiske duppedingser produseres ved omstridte fabrikker, blant annet i Kina. En journalist rapporterer undercover om virkeligheten for arbeiderne som produserer nye iPhone5. Foto: EPA / APPLE / NTB Scanpix
TIL HVILKEN PRIS?: En rekke teknologiske duppedingser produseres ved omstridte fabrikker, blant annet i Kina. En journalist rapporterer undercover om virkeligheten for arbeiderne som produserer nye iPhone5. Foto: EPA / APPLE / NTB Scanpix Vis mer

Og legger til: - Hva som helst - slik som den omtalte rapporten - som indikerer at de høye standarder satt av vårt selskap ikke blir etterfulgt, vil øyeblikkelig bli undersøkt og gjort noe med.

Journalistens dagbok er oversatt til engelsk av M.I.C.gadget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media