Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lena (47) rammes av omstridt husleielov

Firebarnsmoren er en av flere tusen Oslo-borgere som risikerer å miste hjemmet sitt fra nyttår. - Flere vil stå på gaten uten andre alternativer, sier leder i Leieboerforeningen.

MISTER TROLIG HJEMMET: Lena Ødegaard Prag (47) har ennå ikke fått vite hvor mye husleien kommer til å stige i januar, hun vet bare at det er snakk om betydelige summer. Om hun får husleietilskudd fra kommunen, er fortsatt i det blå. Lena har ikke råd til å betale mer for den 120 kvadratmeter store leiligheten enn de 9000 kronene per måned hun betaler nå. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL
MISTER TROLIG HJEMMET: Lena Ødegaard Prag (47) har ennå ikke fått vite hvor mye husleien kommer til å stige i januar, hun vet bare at det er snakk om betydelige summer. Om hun får husleietilskudd fra kommunen, er fortsatt i det blå. Lena har ikke råd til å betale mer for den 120 kvadratmeter store leiligheten enn de 9000 kronene per måned hun betaler nå. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Fra og med 1.januar 2010 oppheves loven som har gjort at flere leiligheter i Oslo har hatt kunstig lav husleie i snart 100 år.

Dette innebærer at 3500 husstander i hovedstaden står i fare for å få husleien økt drastisk fra årsskiftet, viser beregninger gjort av Norsk institutt for by og regionsforskning på vegne av Kommunal- og regionaldepartementet.

- Leiligheten er barndomshjemmet til barna mine. Jeg vet ikke hva vi skal gjøre om vi blir nødt til å flytte. Vi har ingen andre steder å bo, sier Lena Ødegaard Prag (47) til Dagbladet.

Aleneforsørger

Hun er aleneforsørger for fire barn, hvorav tre bor hjemme fortsatt og to av dem er mindreårige. De bor på en 120 kvadratmeters leilighet i Ullevålsveien, hvor Lena har bodd siden hun var 22 år.

- Gjennom 25 år har jeg pusset opp leiligheten for nesten en million, og har derfor ikke råd til å kjøpe en annen leilighet. Jeg har dessuten vært med å betale for oppussing utvendig, Ødegaard Prag.

- Med min lønn innenfor ungdomspsykiatrien har jeg kun råd til å leie en ettroms leilighet eller en hybel. Hvordan skal fire mennesker kunne bo der? Spør hun fortvilt.

Flere er i hennes situasjon, ifølge leder av Leieboerforeningen Lars Aasen.

- Fra 1.januar vil en rekke mennesker få husleien skrudd opp med alt fra 50 til 300 prosent. Flere vil stå på gaten 1.januar uten andre tilbud å gå til. De fleste er eldre mennesker. Ingen har tenkt igjennom hvor alle de skal plasseres, sier Aasen.

Kom brått på
For ti år siden ble det klart at husleiereguleringsloven skulle avvikles i Oslo i 2010. Ifølge Aasen kommer den likevel brått på for mange. Slik det også gjør for Ødegaard Prag.

HELT FORTVILT: Vibeke Hannestad (58) bor hun i en 180 kvadratmeters leilighet på Majorstuen, men har ikke råd til å leie eller kjøpe en annen leilighet i dette området. Hun synes det er fryktelig å møtte flytte ufrivillig, og vet ikke hvor hun eventuelt skal bo. FOTO: KRISTER SØRBØ
HELT FORTVILT: Vibeke Hannestad (58) bor hun i en 180 kvadratmeters leilighet på Majorstuen, men har ikke råd til å leie eller kjøpe en annen leilighet i dette området. Hun synes det er fryktelig å møtte flytte ufrivillig, og vet ikke hvor hun eventuelt skal bo. FOTO: KRISTER SØRBØ Vis mer

- Det er bare tull når politikerne sier at jeg har hatt ti år til å forberede meg. Den gang hadde jeg allerede investert pengene mine i opppussing og leiligheten var barnas hjem, sier 47-åringen.

Hun vil ikke gjøres til sosialklient eller bo i kommunal bolig ettersom hun har klart seg på egen hånd med fire barn i alle år.

Kan få støtte
Oslo kommune har foreslått å gi leieboerstøtte til en del av de rammene. Men for å få dette, må du oppfylle en del kriterier (se faktaboks.) Blant annet vil du ikke få mer i støtte dersom husleien din overskrider 14 500 kroner. Ettersom flere av leilighetene med regulert leie er store og ligger på Oslos beste vestkant, kommer mange over denne summen.

- Kun 1500 personer ser ut til å oppfylle kravene til å få leieboerstøtte. Resten er i en ekstremt vanskelig situasjon uten å få noe tilskudd, sier Aasen.

Norge får kritikk
Nå reagerer også Den internasjonale leieboerorganisasjonen på at Norge fjerner regulerte husleier. I et skriv sendt ut til 43 medlemsland får regjeringen krass kritikk for det de mener er å la eldre, uføre og barnefamilier i stikken.

FÅR KRITIKK: Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa får på pukkelen for å være for seint ute med å få på plass ordningen med husleietilskudd til de som får mye høyere husleie fra nyttår. Selv sier Kleppa at saken er komplisert.
Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX
FÅR KRITIKK: Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa får på pukkelen for å være for seint ute med å få på plass ordningen med husleietilskudd til de som får mye høyere husleie fra nyttår. Selv sier Kleppa at saken er komplisert. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX Vis mer

- Vi er nemlig ett av de første landene i verden som gjør dette, forklarer Aasen.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltvedt Kleppa har i år jobbet for å få på plass leieboerstøtte for de som får det vanskelig fra nyttår. Men fortsatt er det ikke bestemt hva som skal til for å få støtte. Kriteriene som ble satt ned i sommer, blir nå revurdert. Fortsatt er det ikke endelig vedtatt at noen skal få støtte. Forslaget er kun sendt på høring med frist i slutten av oktober.

Kleppa: Folk er utrygge

Er ikke regjeringen lovlig sent ute med å få på plass disse ordningene?

- Saken er komplisert, både fordi den gjelder flere departementer, samt Oslo kommune, og fordi det har vært vanskelig å vite hvor mange og hvilke hustander dette gjelder, sier Kleppa til Dagbladet.

- Men folk vet jo fortsatt ikke om de har råd til å betale husleien i januar ettersom de ikke vet om de får støtte.

- Det forunderlige er at Oslo kommune så langt bare har registrert færre enn 200 husstander som ber om hjelp. Vi har nå grunn til å tro at antall regulerte leiligheter ligger på rundt 1000. Jeg har selv møtt folk som er utrygge for framtiden. Det gjør inntrykk, derfor arbeider jeg fremdeles for å få få til bedre ordninger for de dette gjelder, sier Kleppa.

TROR DET BLIR KRISE: Leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, tror flere vil stå på gaten i Oslo uten andre alternativer til nyttår. 3500 hussander blir berørt når loven endres. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
TROR DET BLIR KRISE: Leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, tror flere vil stå på gaten i Oslo uten andre alternativer til nyttår. 3500 hussander blir berørt når loven endres. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- For dårlig informasjon
Leieboerforeningen mener det er for dårlig informasjonsarbeid som gjør at så få har meldt seg.

- Folk vet ikke at det er meningen de skal registrere seg. Enkelte er bekymret for å skrive seg på en slik liste, og forstår ikke hva dette innebærer, sier foreningsleder Lars Aasen.

Dette bekrefter Lena Ødegaard Prag.

- Kun tilfeldigheten gjorde at jeg fikk vite om registreringen. Og jeg følger vanligvis godt med, sier hun.

Kommunen kritiserer Kleppa
Byrådsleder i Oslo kommune, Stian Berger Røsland, mener ikke Oslo kommune er for seint ute i denne saken.

- ER KLEPPAS ANSVAR: Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, mener Magnhild Meltveit Kleppa bør ta ansvaret for å informere Oslo-borgere om husleiestøtten og å få på plass skikkelige regler før tiden renner ut. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
- ER KLEPPAS ANSVAR: Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, mener Magnhild Meltveit Kleppa bør ta ansvaret for å informere Oslo-borgere om husleiestøtten og å få på plass skikkelige regler før tiden renner ut. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Ansvaret ligger på Kleppa ettersom det er hennes lovendring, sier Røsland til Dagbladet.

Han foreslår at Kleppe setter seg ned med Oslo kommune i morgen for å snakke ut om dette.

Røsland mener det er helt håpløst at Oslo kommune må betale for husleierstøtten.

- Ingen andre kommuner blir påpakket slike regninger. Jeg mener Kleppa selv burde betalt konsekvensene av egen lovendring, sier Røsland.

Lover alle bolig
Han lover likevel at ingen av Oslos innbyggere skal måtte bo på gaten ufrivillig.

- Oslo kommune kan enten kjøpe eller leie inn boliger ganske raskt. I tillegg eier vi 8-10 000 boliger. Alle kan være trygg på at de skal få et sted å bo, sier byrådslederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling