Karanteneregler i Norge

Lena (65) om coronapasset:
- Forferdelig urettferdig

- Føler meg som annenrangs nordmann.

BOR I UTLANDET: Karl og Lena Arthur bor i Dubai til vanlig, men ønsker å reise til familie og venner på ferie hvert år. Foto: Privat
BOR I UTLANDET: Karl og Lena Arthur bor i Dubai til vanlig, men ønsker å reise til familie og venner på ferie hvert år. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.80% Første dose: 66.94%

Lena Arthur fortviler over at vaksinesertifikatet hennes ikke godkjennes i Norge. 65-åringen er fullvaksinert med Pfizer-vaksinen i Dubai, og ektemannen Karl Arthur (59) likeså, med Sinopharm-vaksinen.

Hun forteller at de også har coronasertifikat på mobilen sin, noe nordmenn også har kunnet benytte seg av fra og med fredag.

- Jeg har QR-kode i appen, akkurat som de får i Norge. Jeg ønsker svar på hvorfor det ikke holder for oss når vi reiser inn til Norge. Det virker som om Norge ikke tror oss og ser på oss som kjeltringer, sier Lena til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Myndighetene burde skjønne at verden er større enn Europa og lille Norge.

Norsk personnummer

Lena har bodd i Dubai seks år. Nå har hun oppholdt seg i Norge siden begynnelsen av mai. Snart følger ektemannen etter. Da må han belage seg på karantenehotell, ettersom han kommer fra et område utenfor Storbritannia og EØS/Schengen.

- Hadde det ikke vært for at Karl har levd i Norge i 30 år og har fått eget personnummer, hadde han ikke fått innreisetillatelse i sommer. Jeg kjenner flere norske familier i Dubai hvor en partner ikke har norsk statsborgerskap. Flere av familiene får ikke reist hit i år, selv om de har vaksinepasset, sier 65-åringen, og legger til:

- Det får meg til å føle meg som en annenrangs nordmann.

IKKE OVER: Coronapandemien er ikke over ennå, sier direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Reporter: Frode Andresen. Video: Edward Stenlund Vis mer

- Men det er jo en grunn til at det er slike regler i Norge, for å sikre den norske befolkningen.

- Ja, og jeg skjønner at de gjør det slik, men det burde finnes en løsning her. Folk reiser over hele verden, ikke bare i Europa. Det er på tide at de tar dette et steg videre.

- Trist

Lena kom til Norge i mai, da var det 14 måneder siden sist. Siden ankomsten har hun oppholdt seg i Tromsø med deler av familien.

- Jeg har blant annet en datter på Lørenskog, som jeg ikke har sett på over et år. Nå kan jeg heldigvis dra og møte henne snart. Men jeg vet det sitter venner av meg i utlandet som ikke får den muligheten. Det synes jeg er forferdelig urettferdig og trist, sier hun.

HJEMMEKJÆR: Lena elsker å kunne reise til Norge hvert år. Foto: Privat
HJEMMEKJÆR: Lena elsker å kunne reise til Norge hvert år. Foto: Privat Vis mer

- Krevende situasjon

Etter at Dagbladet har gitt Helse- og omsorgsdepartementet en oversikt over Lenas situasjon og videreformidlet hennes undring over regelverket, svarer statssekretær Erlend Svardal Bøe (H).

- I slutten av juni kommer det et coronasertifikat som er verifiserbart i store deler av Europa, inkludert Norge. For personer fra EU/EØS-området vil denne problemstillingen derfor bli løst om få uker, sier han, og fortsetter:

- Når det gjelder nordmenn som har blitt vaksinert i tredjeland, er det en mer krevende problemstilling. Jo flere fordeler et coronasertifikat gir, slik som færre eller ingen innreiserestriksjoner til Norge, jo større insentiver vil det være for å jukse for å komme seg inn.

SVARER: Statssekretær Erlend Svardal Bøe (H) forklarer hvorfor reglene er som de er. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
SVARER: Statssekretær Erlend Svardal Bøe (H) forklarer hvorfor reglene er som de er. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

Bøe påpeker at han vet at de absolutt fleste nordmenn er lovlydige og ikke driver med dokumentforfalskning, men om det blir slike lettelser Arthur-ekteparet ønsker, vil det være et mindretall som vil gjøre det.

- Det utgjør en stor risiko for importsmitte, spesielt av nye, bekymringsfulle virusvarianter. Vi må derfor ha et godt, verifiserbart system på plass. Vi har gitt FHI i oppdrag å se på mulige løsninger, og dette er derfor noe regjeringen vil komme tilbake til, sier Bøe til Dagbladet.

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer