«Lena» har slått fra seg. Nå kommer «Bertha»

Restene av den tropiske orkanen kommer med regn.

KOMMER I KVELD: Restene av den tropiske orkanen «Bertha» ankommer Norge i løpet av det neste døgnet og vil gi store mengder nedbør, spesielt i Agder. Grafikk: Meteorologisk insitutt
KOMMER I KVELD: Restene av den tropiske orkanen «Bertha» ankommer Norge i løpet av det neste døgnet og vil gi store mengder nedbør, spesielt i Agder. Grafikk: Meteorologisk insituttVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremværet Lena har blåst over landet,  feid med seg 42 vindrekorder og et par festivaler på veien.

Nå kommer restene etter den tropiske orkanen «Bertha» som tidligere herjet ved Bahamas.

Som med «Lena » rammer også «Bertha» Agderfylkene og Vestlandet hardest, men denne gangen først og fremst som kraftig regn.

- Den gamle tropiske stormen har krysset Atlanteren og blitt til et lavtrykk, forteller vakthavende meteorolog ved værvarslingen i Bergen Martin Granerød til Dagbladet.

Han sier det også følger noe vind med.

Regn fra i kveld Akkurat ligger «Bertha»  over Storbritannia, men det neste 12-24 timene krysser hun Nordsjøen treffer Sørlandet trolig natt til mandag.

- Det er fortsatt usikkert hvor mye nedbør det blir i området, men det er sikkert at det blir kraftige byger allerede fra i kveld til onsdag. Først i Agder og så lengre vest i Rogaland og Hordaland, sier Martin Granerød.

For Agderfylkene er det sendt ut Obs-varsel for natt mandag og mandag med fare for lokalt store nedbørsmengder. 

-  Det kan komme 30-40 mm på 6 timer, heter det i varselet. 

For Lyngør — Lindesnes advares det også om sørøstlig stiv kuling fra søndag kveld, som vil minke natt til søndag.

Regn i hele Sør-Norge
Resten av Sør-Norge vil også merke en del nedbør, ifølge meteorologene.

- Det kommer en runde i løpet av morgendagen. Det vil være regn og regnbyger over hele Østlandet, sier Nina Larsgård, vakthavende meteorolog på Blindern.

SLIK BLÅSTE LENA:  Her er styrken i noen av vindkastene målt under Lenas herjinger. Kart: Meteorologisk institutt
SLIK BLÅSTE LENA: Her er styrken i noen av vindkastene målt under Lenas herjinger. Kart: Meteorologisk institutt Vis mer

Bygene kommer sørfra og beveger seg nordover. Hedmark og Oppland kan få en start med pent vær i morgen, før bygene kommer inn på ettermiddagen.

- Det er Agder som får de virkelig store mengdene. For Østlandet for øvrig er det mest jevn nedbør hele dagen.

Den samme værfronten kan gi byger i Nordland i løpet av mandagen og Troms og Finnmark på tirsdag.

Bygevær i sikte
Selv om «Bertha» passerer, er det mye ustabilt vær i vente også i langtidsvarslet.

- I hele Sør-Norge kan det bli lokale byger, først og fremst på ettermiddagstid. På Østlandet også bli en del sol på formiddagene. På Vestlandet er det kanskje litt mer bygevirksomhet. Her vil det bare unntaksvis være sol og bare i korte perioder. Det blir relativt vått.

I Nord vil temperaturen krabbe nedover fra midten av uka.

- Fra tirsdag og onsdag kryper temperaturene ned mot ti grader inn i slutten av uka og helga. Sommervarmen har definitivt forlatt landsdelen, sier ansvarlig for langtidsvarselet, Pål Evensen.

 FESTIVAL EVAKUERTE:  1000 personer ble evakuert fra strandfestivalen på Bore i Rogaland lørdag kveld på grunn av ekstremværet Lena. Foto: Magnar Larsen
FESTIVAL EVAKUERTE: 1000 personer ble evakuert fra strandfestivalen på Bore i Rogaland lørdag kveld på grunn av ekstremværet Lena. Foto: Magnar Larsen Vis mer