Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lene (18) krever millionerstatning

Da Lene Oskarsen (18) var ni år fikk hun Dispril mot hodepine og feber. To dager seinere hadde hun 41 i feber, andregrads forbrenning over hele kroppen, svartbrent hud som datt av i store flak, gjenklistrede øyne og en munn som et åpent sår. Nå saksøker hun Dispril-produsenten for millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag starter rettssaken mot legemiddelfirmaet Reckitt & Coleman i Salten herredsrett.

I første omgang skal retten ta stilling til hvorvidt det foreligger et erstatningsansvar. Er svaret ja, varsler saksøkerne at de ikke vil la seg avspise med sekssifrede beløp.

- Vi snakker om million-erstatning, bekrefter advokat Steinar Christensen på vegne av sin klient.

- Min datter har fått livet sitt ødelagt. Hun er i dag delvis blind og sterkt preget av sykdom. Hun har pådratt seg Stephen Johnsons syndrom som følge av Dispril, forteller mamma Kirsten Oskarsen.

Medhold av sakkyndig

Familien Oskarsens beste kort er, ifølge advokat Christensen, at en medisinsk sakkyndig farmasøyt har gitt familien Oskarsen medhold i at skaden skyldes bruk av Dispril. Den sakkyndige ble oppnevnt av retten etter at begge parter stilte med eksperter som ikke kom til enighet.

Reckitt & Colemann kommer trolig til å prosedere på at saken er foreldet, og derfor må avvises.

- Jeg tror ikke at retten kommer til å avvise saken som foreldet. Ingen informerte oss om mulige bivirkninger av Dispril etter at syndromet brøt ut. Først da vi fikk nyss om et annet tilfelle - for to år siden - begynte snøballen å rulle, sier Kirsten Oskarsen.

- Reckitt & Colemann har allerede tilbudt oss 150000 kroner. Det tar jeg som et klart og tydelig tegn på at de erkjenner erstatningsansvar. Vi avviste tilbudet tvert, sier moren.

Hovnet opp

Kirsten Oskarsen stiller som verge for datteren i retten. Lene har en medfødt lettere hjerneskade - et handikap som for øvrig ikke ble avdekket før jenta var 15 år. Men det er en helt annen (erstatnings)historie.

Kirsten glemmer ikke aprildagene i 1989, etter at hun hadde gitt veslejenta den foreskrevne dosen Dispril mot hodepine og feber:

- Kort etter hovnet kjertlene opp. Øynene ble lyssky, og hun svulmet opp rundt munnen. Vi skjønte ingenting, sier Kirsten Oskarsen.

Lene fikk medisinen på en mandag. Onsdag ble hun i all hast fraktet til Nordland Sentralsykehus i Bodø. Da så hun slik ut, ifølge moren:

- Jenta var brunskjoldet over hele kroppen av andregrads forbrenning. Hun hadde 41 i feber, og hele munnen var et stort sår. Sykdommen angrep slimhinnene i munn, nese og skjede. Etter hvert ble huden svart, og falt av. Hun skiftet rett og slett ham. Den huden som fortsatt satt fast noen dager seinere, måtte legene rive vekk med pinsett.

Lene måtte flyttes fra isolatet på barneavdelingen, og over på en intensiv-enhet for brannskadde!

- Det var her hun skiftet ham. Lene lå på et spesial-laken og brant opp. Håret falt av. Sakte, men sikkert utviklet hun blindhet på det gjenklistrede øyet.

Skadene i dag

- I ettertid fikk jeg vite at Ellen hadde 50/50 sjanse til å overleve de kritiske døgnene. Dødeligheten ved Stephen Johnsons syndrom er visstnok opptil 80 prosent. Seinest for tre uker siden døde en person på Haukeland sykehus etter å ha blitt angrepet, forteller Kirsten Oskarsen.

Mye har skjedd i løpet av de ni årene som er gått. I dag er Lene delvis blind på det venstre øyet. Hun tåler ikke sol og skarpt lys. Tårene renner hele tida, fordi dreneringssystemet bak til svelget er ødelagt.

Hun har utviklet en skjevhet i nakken på grunn av problemene med øyet. Dersom hun forsøker å rette opp hodet, nyser hun kontinuerlig. Hun er operert to ganger på grunn av overflødig hudgjendanning i ansiktet. Hun er til enhver tid tett i nesen og snørrete.

Familien Oskarsen kuttet ut Dispril umiddelbart etter det som skjedde i 1989, men tenkte ikke på at legemiddelet kunne være skyld i alt. Ikke før mamma Kirsten kom over et liknende tilfelle for to år siden. Nå har Oskarsens hyret advokatfirmaet til Steinar Christensen. Han har vunnet to liknende saker.

Advokat Christian Hjort, prosessfullmektig for Rackett & Coleman, var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.

Lene Oskarssen
ETTER: Slik så Lene ut på sitt verste i sykesengen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!