Lene og Ole Gunnar er toppen

TRONDHEIM (Dagbladet): Lene Marlin og Ole Gunnar Solskjær er norske grunnskoleelevers største idoler, viser en ny og omfattende spørreundersøkelse MMI har gjort for Dagbladet. Men ungene beundrer også mamma og pappa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen 3500 norske sjette-, åttende- og tiendeklassinger er spurt om hvilken norsk mann og kvinne de beundrer mest.

Ole Gunnar Solskjær, pappa, Kjell Inge Røkke og kjæresten er de norske menn som beundres mest - mens kvinnelista toppes av Lene Marlin, mamma og bestevennen.

Solskjær og Marlin beundres av mer enn hver femte elev. Det er en tendens til at Solskjær er mer populær blant gutter enn jenter, og begge scorer mer blant sjetteklassingene enn blant de eldre elevene.

- Det å ha konkrete idoler er et aldersfenomen. Det tilhører den yngre delen av ungdommen. Etter hvert blir de mer opptatt av å velge idealer framfor å dyrke bestemte kjendiser, sier professor Monica Rudberg ved Pedagogisk Forskningsinstitutt i Oslo.

Skeptiske

Hun tror ungdom i dag er mye mer skeptiske til idoler.

- De er mer ironiske enn hva vi var i min generasjon. De ser det er vanlige mennesker og er ikke så oppslukte, mener Rudberg.

Dette tror hun har sammenheng med at dagens unge ikke er så veldig orientert mot autoriteter generelt, samtidig som de vet så mye mer om idolene gjennom stadig nye historier i media.

- Ungdom i dagens mediesamfunn er rett og slett mer informerte og mindre godtroende, sier Rudberg.

Trendforsker Thomas Seltzer i Bengal Consulting as mener det er blitt noe mindre glamorøst over idolene.

- Det har skjedd en aldersforskyvning, der åtteåringen som før var opptatt av Ole Brumm og Colargol nå har overtatt de glamorøse heltene som for eksempel Spice Girls, sier Seltzer.

Gjennomført

Han mener litt eldre barn og unge velger idoler ut fra hvem som kan noe eller er noe på en gjennomført måte.

- Satt kraftig på spissen, kan du ha en uteligger som forbilde, bare han har kontroll over livet sitt, sier Seltzer.

Trendforskeren tror dette er årsaken til at Ole Gunnar Solskjær og Kjell Inge Røkke scorer så høyt.

- Det samme gjelder Lene Marlin. Hun er ikke en sånn pyntedokkestjerne, men mer en kompetansestjerne, sier Thomas Seltzer.

Undersøkelsen viser at Røkke er klart mest populær blant guttene og de eldste elevene. Men enda mer populære er mamma og pappa.

19 prosent av elevene beundrer mamma, og 16,4 prosent sier de beundrer pappa. Begge foreldrene scorer mest blant de yngste elevene og blant jentene.

- Barnas forhold til mamma og pappa er veldig variert, men den enorme generasjonskløften som alle snakker om, tror jeg er mest i hodene på noen forskere. Det er klart at foreldrene fortsatt er veldig betydningsfulle personer i unge menneskers liv, sier Monica Rudberg.

Ny status

Tidligere var pappa den store helten, også blant jentene. Men i og med at mødre i dag er like mye ute i verden, og er offentlige personer på en helt annen måte enn før, så har mamma fått en annen status også i jenters øyne.

Thomas Seltzer tror heller ikke at mamma og pappa er forbilder på samme måte som før, men han mener det er med på å bygge bru mellom generasjonene at foreldrene begynner å få de samme forbildene som barna.

- Mor og far er jo ungdommer mye lenger i dag. Mange 15-åringer har foreldre i 40-årene som digger Solskjær og Røkke. Derfor scorer kanskje mamma og pappa høyt igjen, sier Seltzer.

Professor Monica Rudberg tror mamma og pappa har en helt annen effekt som modeller enn Marlin og Solskjær.

- Kjendisene er drømmebilder, noe å lengte etter, men på et uforpliktende plan. Mens mor og far har helt andre betydninger for ungdom, sier Rudberg.

POPIDOL: Mali Claussen og Elisabeth Lund i klasse 8D på Rosenborg skole i Trondheim liker musikken til Lene Marlin.