Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lene var nettmisbruker

Informatikk-student Lene Jensen følte seg som en narkoman i omgang med Internett. Hun ble aggressiv og skjelven i hele kroppen når hun var avlogget. Men abstinensen forsvant straks hun fikk tilfredstilt surfe-suget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt jeg tenkte på var at jeg ville logge meg på igjen, forteller tidligere nettmisbruker Lene Jensen. Livet hennes bestod at å sove og å være på nett. Da hun hadde ferie ønsket hun kun å reise tilbake for å surfe igjen. Hvis vennene ville ha henne med på kino eller ut, takket hun nei: Lene ville heller møte vennene hun hadde fått på prategrupper i Cyberspace.

Brukte hele døgnet

Lene brukte i gjennomsnitt 14 timer dagen på surfing. Hun stod opp klokken 07.00 om morgenen for å gå på laben og surfe. Da Universitetet stengte gikk hun hjem og logget seg på der. Hun våknet også om natta for å koble seg på nettet.

- Abstinensene kom kun når jeg ikke satt foran datamaskinen, forteller Lene til Dagbladet :på nettet.

- Jeg ble svett, fikk sommerfugler i magen og ble agressiv. Straks jeg var ute på internett ble jeg avslappet og rolig igjen. Jeg følte meg som et helt menneske. Slik holdt jeg på et helt år, til jeg fant ut at jeg måtte ta kontroll over situasjonen.

Gikk utover studier

Det er nå seks-syv år siden Lene innså at internett hadde tatt helt overhånd. Ett års avhengighet gjorde at hun ble hengende etter med studiene. Det ene semesteret stod hun såvidt. Neste semester hoppet hun over alle eksamener. Det var ikke tid igjen i døgnet til å studere.

Nå holder 30-åringen på med hovedfag ved NTNU i Trondheim. Og hun mener selv at hun er kurert.

- Gikk du til psykolog?
- Nei. Jeg tok meg i nakken. Nå har jeg satt ned en del regler for meg selv. Jeg får ikke lov til å bruke Internett mer en en viss tid av døgnet. Jeg skal ikke bruke det i helgene eller om natta. Jeg kan maks bruke 40 timer i uka, og det er inkludert programmering og alt dataarbeid, forklarer trønderjenta.

Støttegruppe

Lene har vært med på å bygge opp Nettverksgruppa (NVG) ved NTNU. Her er medlemmene opptatt av å finne på andre ting en å bare sitte med hodet inni en dataskjerm.

- Vi oppfordrer folk til å skape et miljø som ikke bare dreier seg om data, sier Pedersen. Hun forteller at surfesyken er utbredt blant studenter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!