- Lengden på straffen har ikke noe å si for den moralske fordømmelsen

Anne Holt mener straffeutmålingen var som venta.

DØMT: Rune Øygard ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til ett år og tre måneders fengsel for å ha hatt seksuell omgang med jenta da hun var under 16 år. Her sammen med kona Reidun, som har støttet ham gjennom begge rettssakene. Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DØMT: Rune Øygard ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til ett år og tre måneders fengsel for å ha hatt seksuell omgang med jenta da hun var under 16 år. Her sammen med kona Reidun, som har støttet ham gjennom begge rettssakene. Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rune Øygard ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til ett år og tre måneders fengsel for å ha hatt seksuell omgang med den fornærmede jenta da hun var under 16 år gammel.

- Det er ingen praktisk mulighet for at tiltaltes versjon om meldingene er riktig, leste lagmann Ørnulf Røhnebæk fra dommen.

Tidligere justisminister og krimforfatter Anne Holt mener at selve domfellelsen og den moralske fordømmelsen er viktigere en lengden på fengselsstraffen.

- Jeg har aldri vært veldig opptatt av lengden på fengselstraffer, spesielt for mennesker hvor det er veldig stigmatiserende å sitte i fengsel. Jeg er mer opptatt av straffens funksjon, og her virker det som den er rimelig i tråd med det man kunne vente, men ikke forvente, sier Holt til Dagbladet.

Ble trodd Holt mener straffeutmålingen er som ventet i en slik type sak, men understreker at det viktigste er at jenta har blitt trodd.

- Det viktigste her er at han har blitt dømt for en alvorlig forbrytelse, men det har ikke så stor betydning for meg hvor lang straff han får. Jenta gikk til politiet, politiet tok ut tiltale, og mannen ble dømt. Lengden på fengselstraffen har ikke noe å si for den moralske fordømmelsen av handlingene.

I tillegg til fengselstraffen må Rune Øygard betale 120.000 kroner i oppreisningserstatning til jenta og saksomkostninger på 25.000 kroner.

- STRAFFELENGDE IKKE VIKTIG: Anne Holt mener den moralske fordømmelsen av Rune Øygards handlinger er viktigere enn lengden på fengselsstraffen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- STRAFFELENGDE IKKE VIKTIG: Anne Holt mener den moralske fordømmelsen av Rune Øygards handlinger er viktigere enn lengden på fengselsstraffen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Både Øygard og påtalemyndigheten valgte å ta betenkningstid heller enn å vedta dommen umiddelbart.

22 måneder 22. mai fant juryen i Eidsivating lagmannsrett Rune Øygard skyldig i seksuelle overgrep mot ei nå 17 år gammel jente da hun var under 16 år.

Juryen frikjente imidlertid Øygard på det alvorligste tiltalepunktet - for å ha hatt sex med jenta da hun var under 14 år.

Lagmannsretten finner det bevist at tiltalte hadde sex med fornærmede i alle fall fra begynnelsen av november 2009, heter det i  dommen.

- Helt sentralt for straffeutmålingen er at tiltalte igjennom 22 måneder jevnlig hadde seksuell kontakt med med ei jente under 16 år, heter det i dommen.