BRATT, SKREDTUNGT OG LIVSFARLIG:  NGI tilrår ikke at leitemannskaper dra inn i Tromdalen, der tre snøscooterkjørere ble tatt av skred forrige tirsdag. Arkivfoto: Kjetil Brattlien, NGI.
BRATT, SKREDTUNGT OG LIVSFARLIG: NGI tilrår ikke at leitemannskaper dra inn i Tromdalen, der tre snøscooterkjørere ble tatt av skred forrige tirsdag. Arkivfoto: Kjetil Brattlien, NGI.Vis mer

- Lenge før søk etter rasofre kan settes i gang

- Forferdelig for de pårørende. Nytt skred på Senja i dag - oppdrettslenlegg evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kan fortsatt gå flere dager før leitingen kan starte etter de tre snøscooterkjørerne som ble tatt av skred i Tromdalen på Senja tirsdag i påskeuka.

- Vi har forståelse for at dette er en forferdelig situasjon for de pårørende, men det er livsfarlig å sende inn mannskaper slik skredfaren og været er nå, sier avdelingsleder Ulrik Domaas i Norges Geotekniske Institutt (NGI) til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Det må sannsynligvis brukes gravemaskin for å leite i de store snømassene som har rast ned i den bratte og trange dalen.

Det kan igjen utløse nye skred, og det har ikke vært mulig å komme inn i dalen med helikopter for å sprenge ned snøskavler.

Allerede skjærtorsdag ble det holdt minnestund i Berg kirke kirke i Skaland over de tre savnede scooterkjørerne: Børge Gundersen (36) og brødrene Anders Mortensen (31) og Robert Mortensen (39).

Nytt skred - rømte oppdrettsanlegg I dag har det gått et snøskred rett ut i Steinsfjorden på yttersiden av Senja uten at noen ble skadd.

Og tre ansatte ved et landbasert lakseopprettsanlegg i Mefjorden på Senja har bestemt seg for å evakuere fra bedriften, i første omgang for et par dager.

- Det var de ansatte selv som kom med en bekymringsmelding. Veien er stengt, båt er eneste adkomst og de følte seg truet av en stor snøskavl. Vi rådet dem til å dra hjem med båten og se an et par dager, sier Ulrik Domaas i NGI.

Ekspertmøte i dag Skredeksperter og representanter for politiet og fylkesmannen i Troms kom i ettermiddag sammen i et nytt møte for å diskutere om bosettinger lang kysten av Troms bør evakueres.

Innbyggerne i tettstedene Fjordgård og Husøy i Lenvik kommune er blant dem som venter på råd om hva de bør gjøre.

I går vurderte NGI to av husene i Fjordgård som rasutsatte.  Det ene huset sto tomt, en kvinne bor i det andre.

- Hun følte seg tryggere med å flytte over til sønnen, som bor i et mindre utsatt hus i Fjordgård, sier ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik til Dagbladet.

Tør ikke fikse strømstans Han betegner situasjonen  som vanskelig flere steder på Senja.

- Det er mange stengte veier og flere steder er uten strøm. Tromskraft sender ikke ut mannskaper for å reparere linjer, nettopp på grunn av rasfare, sier Sivertsen til Dagbladet.

Ved 17-tiden hadde han han ennå ikke hørt noe fra det siste ekspertmøte om en evakuering blir anbefalt.

Flere store områder fra Lofoten og opp mot Finnmark har faregrad 4 (av 5) på det nye skredvarslingsnettstedet varsling.no. 

 VENTER PÅ EVAKUERINGSBESKJED:  Beboere i tettstedet Fjordgård i Lenvik kommune venter på skredekspertenes råd. Arkivfoto: Christine Kristoffersen Hansen / Dagbladet.
VENTER PÅ EVAKUERINGSBESKJED: Beboere i tettstedet Fjordgård i Lenvik kommune venter på skredekspertenes råd. Arkivfoto: Christine Kristoffersen Hansen / Dagbladet. Vis mer