Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lenge før verden fikk øynene opp for IS, hadde deres terrorister sneket seg inn i Europa

New York Times-avsløring viser hvordan IS har bygd opp sitt internasjonale terrornettverk.

TERRORLEDER:  Terrorgruppas planlegging av eksterne operasjoner skal være ledet av IS-talsmann Abu Muhammad al-Adnani, som skal ha gitt terrorordre til to IS-operative tatt i Libanon og Frankrike i juni 2014. Grunnen til at PST slo alarm om økt terrortrussel mot Norge i november 2014, var blant annet et lydklipp fra september hvor al-Adnani oppfordret til å ramme «alle allierte» av USA. Foto: Youtube / AFP Photo / NTB Scanpix
TERRORLEDER: Terrorgruppas planlegging av eksterne operasjoner skal være ledet av IS-talsmann Abu Muhammad al-Adnani, som skal ha gitt terrorordre til to IS-operative tatt i Libanon og Frankrike i juni 2014. Grunnen til at PST slo alarm om økt terrortrussel mot Norge i november 2014, var blant annet et lydklipp fra september hvor al-Adnani oppfordret til å ramme «alle allierte» av USA. Foto: Youtube / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verden fikk for alvor øynene opp for terrorgruppa IS da de stormet inn i Irak fra Syria i 2014 og tok store områder. I millionbyen Mosul la den irakiske hæren på over 20 000 mann igjen sine våpen og flyktet da noen tusen IS-krigere kom kjørende mot byen.

Ifølge en avsløring fra The New York Times, sendte IS sine første operative inn i Europa flere måneder før de erklærte sitt liksom-kalifat sommeren 2014.

Ved å gå gjennom etterforskningsdokumenter fra et stort antall terrorsaker, har avisa funnet 21 IS-krigere som ble trent i Syria og dro til Europa for å utføre terror. Den første allerede i januar 2014.
 
Tilbake til starten Før vi ser på avsløringen, la oss spole tilbake til Irak i 2003 og hvordan IS oppsto. For det var etter den amerikanske invasjonen at jordanske Abu Musab al-Zarqawi opprettet det vi i dag kjenner som terrorgruppa IS. De kalte seg al-Qaida i Irak (AQI). Fram til al-Zarqawi ble drept i en amerikansk angrep i 2006, var  han en av verdens mest ettersøkte menn og sto bak flere blodige angrep mot utenlandske mål inne i Irak.

I 2003 ble al-Zarqawi knyttet til et bombeangrep mot FN-hovedkvarteret i Bagdad som drepte 22 mennesker, ifølge The Atlantic.

I 2006 ble han drept og i 2010 ble terrorgruppas to topplederne igjen drept av sikkerhetsstyrker. Da tok nåværende leder Abu Bakr al-Baghdadi over. Da gruppa ekspanderte inn i Syria i 2012/2013, fikk den navnet ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten).

Ifølge NYT hadde IS intensjoner om å angripe Europa allerede på denne tida.

Alllerede i januar 2014 Avisa beskriver følgende spor fra 2014, fra Ibrahim Boudina, som vokste opp i Frankrike men dro til Syria i 2012. Det var året Syria-konflikten ble en borgerkrig og IS fikk fotfeste i landet.

- Han ble med i Nusra, så IS, og i desember 2013 startet han ferden tilbake til Europa - og ble stoppet i Hellas klokka 12.10 den 3. januar 2014, skriver New York Times-journalist Rukmini Callimachi på Twitter.

TERRORGRUPPAS EUROPA-KAMPANJE:  Dette kartet fra det amerikanske forskningsinstituttet ISW viser IS-angrep og IS-arrestasjoner i Europa siden januar 2014. De røde områdene, som vi også ser i Norge, indikerer at personer med bånd til IS har blitt arrestert. Hvor stort det røde området er, viser hvor mange som ble arrestert. Foto: ISW
TERRORGRUPPAS EUROPA-KAMPANJE: Dette kartet fra det amerikanske forskningsinstituttet ISW viser IS-angrep og IS-arrestasjoner i Europa siden januar 2014. De røde områdene, som vi også ser i Norge, indikerer at personer med bånd til IS har blitt arrestert. Hvor stort det røde området er, viser hvor mange som ble arrestert. Foto: ISW Vis mer

Politiet finner en minnepinne med en bombemanual for sprengstoffet acetonperoksid (TATP). Hellas slipper Boudina og Frankrike overvåker ham. I 2014 ringer noen i Syria moren for å si at sønnen «har blitt sendt på et oppdrag», ifølge NYT. Flere telefonsamtaler seinere tror franske myndigheter at Boudina planlegger et angrep og slår til mot leiligheten hans i februar 2014.

Der finner de tre TATP-bomber.

I august, etter IS hadde gått inn i Irak, var arrestasjonen storoppslag hos blant annet CNN. Spørsmålet er om han hadde fått i oppdrag å angripe, eller om han hadde kommet på det selv.

- Merk at vi snakker om 2014 - to år før Brussel - og allerede har en IS-operativ funnet ut hvordan han skal komme seg inn i Europa og lage TATP, skriver Callimachi.

400 spesialtrente mot Europa Dagbladet avslørte i desember hvordan IS skal ha spesialtrent over 400 personer for å angripe mål i Europa. I forrige uke ble Brussel angrepet. Ankara og Istanbul har blitt angrepet. I november 2015 ble Paris angrepet. I januar 2015 angrep Amedy Coulibaly, som hadde sverget troskap til IS, en jødisk butikk under Charlie Hebdo-angrepet.

- ISIS lykkes i å bruke sin trygge havn i Irak og Syria til å trene så mange som 600 fremmedkrigere for eksterne angrep. IS-krigere får omfattende støtte fra nettverk på tvers av det europeiske kontinentet, skriver det amerikanske forskningsintstituttet Institute for the Study of War (ISW)

Men New York Times forteller historier om IS-terrorister på vei inn i Europa lenge før det. At IS sin globale terrorstrategi og planer om å angripe Europa kunne vært avslørt tidligere.

For eksempel etter tidligere IS-torturist Mehdi Nemmouche slo til mot det jødiske museet i Brussel og drepte fire personer i april 2014. Nemmouche ble født i den franske byen Roubaix av foreldre fra Algerie. Ifølge den franske journalisten Nicolas Hénin, som ble kidnappet i Syria i 2013 og løslatt i april 2014, var Nemmouche IS-torturist.

STARTET TERRORGRUPPA IS:  al-Zarqawi var fram til han ble drept i 2006 den mest ettersøkte terroristen internasjonalt, ved siden av Osama bin-Laden. Hans egentlige navn var Ahmad Fadil al-Nazal al-Khalayleh. Bevegelsen hans - som ble til dagens IS - ble offisielt knyttet til al-Qaida i 2004, da Osama bin Laden kalte den jordanske terroristen «al-Qaidas prins i Irak». Foto: NTB Scanpix /AP Photo/File
STARTET TERRORGRUPPA IS: al-Zarqawi var fram til han ble drept i 2006 den mest ettersøkte terroristen internasjonalt, ved siden av Osama bin-Laden. Hans egentlige navn var Ahmad Fadil al-Nazal al-Khalayleh. Bevegelsen hans - som ble til dagens IS - ble offisielt knyttet til al-Qaida i 2004, da Osama bin Laden kalte den jordanske terroristen «al-Qaidas prins i Irak». Foto: NTB Scanpix /AP Photo/File Vis mer

- Når Nemmouche ikke sang, torturerte han, sier den franske journalisten i et intervju med det ukentlige nyhetsmagasinet Le Point.

Sporene fra «hjernen» NYT skriver nå at politiet før museumsangrepet avlyttet samtaler mellom Nemmouche belgiske Abdelhamid Abaaoud - mannen som var «hjernen» bak Paris-angrepet i høst. Fransk og belgisk politi har i etterforskningen siden november funnet et stort islamistnettverk rundt Abaaoud, som kan ha vært en IS-operativ allerede i 2014. Han kom seg unna etter at terrorteamet slo til på seks forskjellige steder i Paris den 13. november i fjor. Men så ble han funnet i en leilighet i Saint-Denis. Politiet mente da at Abaaoud planla et nytt angrep mot finansdistriktet La Defense.

Men tilbake til museums-angrepet og de tidlige sporene etter IS i Europa.

I juni 2014, da IS hadde gått inn i Irak og fått hele verdens oppmerksomhet, ble to franske IS-operative tatt i Libanon og Frankrike, ifølge NYT. De skal ha oppgitt at de fikk oppdrag av IS-talsmann Abu Muhammad al-Adnani. Nok et tegn. I september 2014 gikk al-Adnani ut og truet «alle allierte av USA» i en propagandavideo. Han oppfordret IS-krigere verden over til å gå til angrep og videoen var en av grunnene til at PST slo alarm om en økt terrortrussel mot Norge november 2014.

Det høye antallet IS-krigere som har reist til Europa med terror som mål, kan vitne om en bevisst terrorstrategi fra IS, muligens helt fra starten av.

- To typer operasjoner Tidlig i mars skrev Dagbladet om hvordan IS nylig skal ha kontaktet lokale tilhengere i ni ulike land, og «bestilt» nye krigere. Norge skal være blant disse landene, og Dagbladet fikk da bekreftet at to nye menn med norsk tilknytning har reist til Syria for å trenes i Europa-angrep.

Ifølge Dagbladets kilder fra desember, som støttes av en AP-avsløring fra forrige uke, har altså over 400 IS-krigere allerede blitt trent til oppdrag i Europa. Dagbladets kilde fra desember opplyste at treningen av den første bølgen med IS-terrorkrigere skal ha sitt utspring i Raqqa, byen IS har erklært som hovedstad i liksom-kalifatet.

Hvor er vi nå? I Syria og Irak har IS fortsatt store områder, selv om to ulike amerikansk-ledede koalisjoner har bombet dem i begge landene. Russland har bombet siden september, men i Raqqa står IS støtt, i Deir ez-Zor har de blitt sterkere og Mosul har ikke irakerne klart å ta tilbake - tross flere lovnader om storinvasjoner.

Terrorgruppas nestkommanderende ble drept i et amerikansk luftangrep før helga, men IS truer fortsatt Europa med nye angrep.

Hele Norges coronakart