Lenge leve romantikken

Katarina Arvidsson og Fredrik Nolby er forlovet, og blåser i at noen betrakter dem som gammeldagse. Halvparten av dagens 25-åringer gjør det samme - men det betyr ikke nødvendigvis at de gifter seg...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at halvparten av dagens 25-åringer har vært eller er forlovet. Forsker Turid Noack ved SSB trodde som flere av oss at det å forlove seg var i ferd med å forsvinne. At det av mange blir sett på som gammeldags, overflødig, nesten komisk eller ganske enkelt dumt , som det heter i en moderne Skikk og bruk-bok.

Men så enkelt er det altså ikke; halvparten av norske kvinner i 26-årsalderen har nemlig forlovelsesring. Blant 21-åringene er andelen forlovede en tredjedel. Men markeringer som ringer, annonser og selskap forsvinner mer og mer.

- Forlovelser er fortsatt in. Men innholdet i forlovelsen er noe annet enn tidligere, mener Noack, som har sett på den glemte forlovelsen som ledd i en større analyse om samboerskap.

Et nytt innhold

Forlovelse på 1950- og -60-tallet var en klar melding til familie, slekt og venner om at hun og han hadde tenkt å gifte seg. Det var et «halvveis ekteskap» mer enn en «prøveperiode».

Å forlove seg ga ikke automatisk full frihet på det seksuelle området, men mye tyder på at forlovelsen bidro til at det seksuelle samlivet mellom de to kunne utspilles friere.

- I dag har forlovelsen fått et nytt innhold. Å forlove seg betyr ikke at man nødvendigvis har tenkt å gifte seg, sier Noack og viser til at bare halvparten av de forlovede hadde ekteskapsplaner.

26 prosent hadde det ikke, og 18 prosent hadde ikke bestemt seg.

Fire grupper

Noack mener det fins minst fire moderne «forlovelsestyper».

  • Ganske unge par, gjerne i første del av tenårene, som først og fremst forlover seg for å vise at de er i ferd med å bli voksne.
  • «Gammeldagse» forlovelser. Det vil si de som forlover seg før giftermål, og helst venter med å flytte sammen. Dette gjelder særlig religiøst aktive som forlover seg oftere enn andre.
  • En tredje variant er de som forlover seg etter at de er blitt samboere. Når de forlover seg er det først og fremst for å forsterke forholdet overfor hverandre.
  • Den fjerde gruppen er eldre samboere, opp mot pensjonsalderen, som ut fra sine normer finner det mer hensiktsmessig å snakke om sin «forlovede» framfor sin «samboer».

Mer enn kjærester

For Katarina Arvidsson og Fredrik Nolby betyr forlovelsesringene at de er mer enn vanlige kjærester.

- Jeg hadde hintet ganske heftig da Fredrik plutselig en dag spurte meg om jeg ville gifte meg med ham. Jeg gråt to timer i strekk, ler Katarina.

GLEDER SEG: For Katarina Arvidsson og Fredrik Nolby betyr forlovelse at de er mer enn vanlige kjærester.