Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran-krise, våpenkappløp og stormaktsrivalisering bekymrer

- Lenge siden vi følte en slik usikkerhet på kroppen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier Norge vil foreta justeringer i det norske Irak-bidraget «dersom situasjonen krever det».

TRYGGE: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen forteller til Dagbladet at de norske styrkene i Irak ikke er i fare. Video: Emilie Rydning Vis mer

- Det har vært en begivenhetsrik start på det nye året, sa Bakke-Jensen da han holdt sin årlige statusoppdatering om i Oslo Militære Samfund mandag.

Drapet på den iranske generalen Qasem Soleimani har antent det allerede brennbare forholdet mellom USA og Iran, og kan indirekte også berøre de rundt 70 norske soldatene som oppholder seg i Irak.

Nasjonalforsamlingen i Irak har som kjent bedt regjeringen i landet om å kaste ut den USA-ledede militærkoalisjonen mot IS. NATO-sjef Jens Stoltenberg kalte mandag inn til hastemøte om saken.

- De siste ukers hendelser i Irak og den økte spenningen mellom Iran og USA, viser med all tydelighet at vi befinner oss i en tid med økt uforutsigbarhet og et større sikkerhetspolitisk alvor, sa Bakke-Jensen i talen sin.

Så fulgte han opp med noen betraktninger om hva situasjonen kan få å si for de norske soldatene i Irak. De har siden 2015 vært i landet på invitasjon fra Irak for å trene og lære opp irakiske sikkerhetsstyrker.

- Sikkerheten først

- I den nåværende fasen er sikkerheten til vårt personell første prioritet. Vi vil konsultere tett med irakiske myndigheter, allierte og koalisjonspartnere, sa forsvarsministeren før han fortsatte:

- Dersom situasjonen krever det, vil Norge, i samråd og samarbeid med våre koalisjonspartnere og irakiske myndigheter, foreta nødvendige justeringer i vårt styrkebidrag.

Overfor VG sa forsvarsministeren tidligere på dagen at regjeringen vil trekke ut de norske soldatene fra Irak, hvis Irak formelt ber internasjonale styrker om å forlate landet.

- Akkurat nå får de norske soldatene ikke gjort noe. De bruker sine ressurser på sikkerhetstiltak, sa Bakke-Jensen til avisa.

I talen til Oslo Militære Samfund kom forsvarsministeren inn på hvor omskiftelig verden er, ved inngangen til et nytt tiår.

- I Norge er det lenge siden vi selv har følt en slik usikkerhet direkte på kroppen, sa Bakke-Jensen.

- Våpenkappløp

Forsvarsministeren mener den sikkerhetspolitiske virkeligheten er forverret.

VÅPENKAPPLØP: Stormaktrivalisering og våpenkappløp gjør forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er urolig. Foto: Fredrik Hagen /NTB Scanpix
VÅPENKAPPLØP: Stormaktrivalisering og våpenkappløp gjør forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er urolig. Foto: Fredrik Hagen /NTB Scanpix Vis mer

- Utviklingen har altså gått i feil retning, hurtigere enn forventet. Disse endringene er alvorlige, sa Bakke-Jensen i nyttårsforedraget sitt.

Han sier militærmakt, etterretning og økonomisk makt brukes åpent «for å presse og underminere andre stater». Som eksempel viste han til Russlands bruk av militærmakt i Georgia og Ukraina, men han nevnte også øving med angrepsprofiler mot norske mål og forstyrrelser av GPS-signaler i Finnmark.

- Vi er vitne til en tiltagende rivalisering mellom stormaktene om modernisering og avansert teknologi – både sivil og militær, sa forsvarsministeren før han fulgte opp:

- Dette skjer nå i et omfang som kan karakteriseres som et våpenkappløp.

- Vi ser at den verdensorden som ble etablert etter den annen verdenskrig utfordres på stadig flere fronter. Da kan småstater som Norge risikere å miste innflytelse og sikkerhet fordi stormaktene tar seg mer til rette, fortsatte han.

- Åpenbar risiko

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ba tidligere mandag om at norske styrker snarest hentes hjem fra Irak. I tillegg krever partiet en åpen redegjørelse fra både forsvars- og utenriksmininsteren i Stortinget.

- Når USA utfører attentat mot iranske og irakiske ledere i Irak og det varsles gjengjeldelse, så er det en åpenbar risiko for at det kan ramme norske styrker i Irak. Det er både farlig for soldatenes sikerhet og framfor alt øker det risikoen for at Norge dras inn i USAs krigshissing, som kan utløse en ødeleggende krig, sier Moxnes til Dagbladet.

Kim André Kaspersen, som er major i den norske styrken, sa til NRK i helgen at de norske soldatene er forberedt på mange scenarioer som kan komme til å utspille seg.

Han erkjenner at leiren nå kan være et potensielt mål.

- At basen vi er en del av, kan bli angrepet, er selvfølgelig en mulighet. Nå er amerikanske styrker lokalisert i ganske mange plasser i verden, så et angrep kan forekomme en annen plass, sier Kaspersen til NRK.

Egenbeskyttelse

Christian Tybring-Gjedde (Frp), som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité sa til Dagbladet i går at Norge bør følge opp vedtaket og hente styrkene hjem.

- Nå som Irak ikke lenger ønsker vestlig militært nærvær, så er det signaler vi bør lytte til og innrette oss etter. sa Tybring-Gjedde til Dagbladet, som understreket at han støtter norske kvinner og menn som er i uniform i det krigsherjede landet.

Moxnes er helt enig og viser til at Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i helgen uttalte til NRK at de norske styrkene ikke driver opplæring av irakiske styrker for tiden - som er oppdraget deres i landet.

- Styrkene i Irak har nå fokus på å ha kontroll på situasjonen i nærområdet og egenbeskyttelse, sa talsperson Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til statskanalen.

- Da er det bedre at de hentes hjem enn at de driver med egenbeskyttelse i Irak, følger Moxnes opp.

Åpen redegjørelse

Moxnes sendte mandag et brev til både forsvars- og utenriksministeren der han ber dem om å komme til Stortinget for å redegjøre om tre spørsmål:

  • Hva skjer med norske styrker i Irak og hva gjør regjeringen når konflikten eskalerer?
  • Hva vil Norge foreta seg i Nato?
  • Rødt ber også om en avklaring på om Norge vil delta eller ikke i den amerikanske styrken i Persiabukten.

SV-leder Audun Lysbakken mener eskaleringen de siste dagene viser at partiets advarsler mot styrkebidraget har vært riktige helt tiden.

- Norge burde trukket ut styrkene fra Irak for lenge siden, sier han og fortsetter:

- Dette er et skoleeksempel på hvorfor Norge må avslutte deltakelsen i amerikansk krigføring i andre deler av verden. Vi blir knyttet til en amerikansk president som fører en uforutsigbar og farlig politikk. Nå må vi hente soldatene hjem og prioritere vårt nasjonale forsvar.