Lenge til koreansk forsoning

Fredsprisvinner Kim Dae-jung (75) tror ikke han vil oppleve koreansk gjenforening. Men han ser det som et positivt tegn at han har fått indirekte gratulasjoner fra det kommunistiske nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har mottatt indirekte budskap med gratulasjoner fra Nord-Korea, men det har ikke kommet noen formelle uttrykk for gratulasjon derfra, sier Kim Dae-jung.

I Nord-Korea har ikke de offisielle nyhetsmedia nevnt fredsprisen med et ord. Lederne i nord vet det, men nordkoreanere flest har radioer som ikke kan innstilles på utenlandske kringkastere.

Svært lunken

Da Dagbladet ringte Nord-Koreas ambassade til Norge, som ligger i Stockholm, for å få en kommentar til årets fredspris, svarte en hr. Lee at Nord-Korea ikke vil uttale seg.

- Men prisen går til fred i Korea, det berører også Nord-Korea?

- Ja, ja. Nei vi har ingen interesse i fredsprisen, svarte hr. Lee.

Kim Dae-jung fikk på pressekonferansen i går spørsmål om det ville være fornuftig å dele fredsprisen:

- Ja, jeg tror det ville ha vært veldig bra om lederen hadde vært her og vi hadde mottatt prisen sammen, svarte han raust om nordkoreanernes Kim Jong-Il.

Langt fram

President Kim fikk gjentatte spørsmål om gjenforening av de ytterst ulike samfunnene og statene i Nord- og Sør-Korea. Dit er det langt fram, forklarte han den overfylte salen i Nobelinstituttet.

- Når det gjelder gjenforening, er det for alle koreanere den høyeste drømmen. Men dette er ikke stadiet for å søke gjenforening, dette er stadiet for å søke fred og utveksling mellom Nord- og Sør-Korea.

- Og etter å ha levd i fred ei stund, når vilkårene har modnet, når begge sider føler seg trygge nok, da kan vi søke gjenforening, uttalte Kim.

Kim har godt kjennskap til Tysklands gjenforening, og han tror koreanerne må gjøre dette på en helt annen måte.

Kim ønsker å ta opp firepartssamtalene mellom Kina, USA og de to koreanske statene. Nord- og Sør-Korea er formelt i krig, derfor må en fredsavtale være målet nå.

ETTERFORSKNING: Det ble full koreansk oppstandelse og etterforskning da fredsprisvinneren ble <a href='http://www.dagbladet.no/nyheter/2000/12/10/232412.html'> sittende fast i heisen. </a>Her er tre koreanske sikkerhetsfolk, og i heisdøra - heismontør Terje Fredheim.