I UNNTAKSTILSTAND: Trine Melgård, kommunikasjonssjef i Oslo kommunes utdanningsetat, og Morten Strandskogen, leder for foreldrenes arbeidsutvalg ved Skøyen skole, har hatt en stri og tung dag der de har måttet hanskes med den vanskelige situasjonen skolen er kommet opp i etter overgrepet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
I UNNTAKSTILSTAND: Trine Melgård, kommunikasjonssjef i Oslo kommunes utdanningsetat, og Morten Strandskogen, leder for foreldrenes arbeidsutvalg ved Skøyen skole, har hatt en stri og tung dag der de har måttet hanskes med den vanskelige situasjonen skolen er kommet opp i etter overgrepet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer

- Lenge til vi føler oss trygge igjen

Foreldre redde og skremte etter at åtteåring ble voldtatt på skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det vil ta tid før vi føler trygghet igjen, det er helt nødvendig at gjerningsmannen blir tatt så fort som mulig, sier en 46-årig mor til Dagbladet.

I likhet med mange andre foreldre med barn på Skøyen skole fulgte hun selv datteren til og fra skolen i dag. Datteren går på felles klassetrinn med åtteåringen som i går skal ha blitt voldtatt på skolens område.

- Det er en veldig vanskelig situasjon. Alle kjenner hverandre, tankene går til familien som er rammet, sier hun.

Ung gutt Politiet står fremdeles uten siktede i saken. Etter at åtteåringen ble avhørt tidligere i dag, er politiet på jakt etter en ung gutt.

Etter det Dagbladet forstår, skal åtteåringen ha vært på aktivitetsskolen (skolefritidsordningen) og spilt fotball på skolens område i går ettermiddag. Da skal han ha blitt lokket med bak noen brakker i nærheten og blitt utsatt for det politiet betegner som «et svært alvorlig seksuelt overgrep».

- Dette er veldig trist og helt grusomt for dem det gjelder. Nå vet vi jo at det skjer ting her i Oslo, men nå kommer det veldig nært, sier Morten Strandskogen, leder for foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved skolen, til Dagbladet.

Selv har han et barn i 7. klasse ved skolen og har vært dypt involvert i den spesielle situasjonen som har oppstått etter overgrepet.

- Skolen må fortsette. Men det er viktig at barna føler seg trygge, sier han.

Travel dag Skolen tok tidlig affære; i går kveld og i dag morges ringte de samtlige foreldre og anmodet dem om ikke å la barna gå alene på skoleveien. Samtidig ble skolens pedagogisk-psykologiske tjeneste (PP-tjenesten) koblet inn, og inspeksjonen på skoleområdet kraftig styrket.

- Vanligvis er det sju lærere på inspeksjon. I dag er det 14, forklarer Trine Melgård, kommunikasjonssjef ved utdanningsetaten i Oslo, til Dagbladet.

Skoleledelsen har hele dagen vært i løpende kontakt med så vel politi som foreldre og elever.

- Etter et møte blant lærerne ble deler av første time brukt til å snakke om det som er skjedd, med elevene. I tillegg er det blitt sendt ut informasjon til foreldrene. Hele tida har PP-tjenesten stått til disposisjon, forteller Melgård.

- SPILTE FOTBALL: Åtteåringen var på skolefritidsordningen og spilte fotball på denne banen da han skal ha blitt lokket med bak brakkene på bildet av gjerningsmannen. MMS-foto: ALEXANDRA BEVERFJORD/DAGBLADET
- SPILTE FOTBALL: Åtteåringen var på skolefritidsordningen og spilte fotball på denne banen da han skal ha blitt lokket med bak brakkene på bildet av gjerningsmannen. MMS-foto: ALEXANDRA BEVERFJORD/DAGBLADET Vis mer

Episoden på Skøyen har fått ringvirkninger også på andre Oslo-skoler; flere har innført mer eller mindre gjennomgripende forholdsregler i dag.

- Stor overraskelse Skolen, som har 540 elever i 1. til 7. klasse, ligger avskjermet til i grønne omgivelser bare et steinkast fra Frognerparken.

- Det er et barnevennlig og trygt miljø. Det kommer som en stor overraskelse at noe slikt skjer her, sier en 36-årig kvinne med to barn på skolen til Dagbladet.

Hun roser skolen for god informasjon og raske tiltak.

- Selv ble jeg ringt både i går kveld og i dag morges, i tillegg til at jeg har fått informasjon på e-post, sier tobarnsmoren.

Optimistiske Oslo-politiet ferdigstilte de tekniske undersøkelsene i går, og har avhørt elever, foreldre og andre vitner i dag, i tillegg til åtteåringen.

- Vi har stor tro på at vi vil få tak i gjerningsmannen, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, leder for volds- og sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Det har i Oslo-området den seinere tida vært flere tilfeller der skolejenter er blitt antastet av menn. Politiet ser imidlertid ikke Skøyen-hendelsen i forbindelse med disse.

AVSKJERMET: Skøyen skole ligger avskjermet til i et rolig område bare et steinkast fra Frognerparken. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
AVSKJERMET: Skøyen skole ligger avskjermet til i et rolig område bare et steinkast fra Frognerparken. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer