OLJEPRISEN: Analysesjef i ABG Sundal Collier mener det er mye som tyder på at oljeprisen vil legge seg på et høyere nivå enn de tidligere hadde regnet med. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen
OLJEPRISEN: Analysesjef i ABG Sundal Collier mener det er mye som tyder på at oljeprisen vil legge seg på et høyere nivå enn de tidligere hadde regnet med. Foto: Ivan Kverme/FinansavisenVis mer

- Lenge til vi ser 50-tallet igjen

Oljeprisen vil ifølge ABG-analytiker John Olaisen ligge på et høyere nivå enn antatt.

(Finansavisen:) Etter bare noen få dager med betydelig oppgang, klatret prisen på et fat nordsjøolje til 71,50 dollar onsdag ettermiddag. Det tilsvarer en økning på 6,6 prosent siden mandag morgen, skriver Finansavisen.

Mer opp enn antatt

- Dette skyldes økt politisk risiko og fare for sanksjoner mot Iran og Russland som følge av en mulig bombing i Syria, sier John Olaisen, analysesjef i ABG Sundal Collier til avisen.

- Samtidig er oljeetterspørselen sterkere enn man trodde tidligere, og det begynner å bli tegn til flaksehalser og kostnadsinflasjon i amerikansk produksjon.

Analysesjefen mener det er mye som tyder på at oljeprisen vil legge seg på et høyere nivå enn de tidligere hadde regnet med.

- Det er uvisst om den skal ligge over 70 dollar, men det er lenge til vi ser 50-tallet igjen, sier Olaisen.

Han får ifølge Finansavisen støtte fra analysesjef Erik Tønne i Clarksons Platou.

- Det er veldig bra trykk i oljeprisen, og det er bedre utsikter til at den vil holde seg over 60 dollar, sier han.

Fare for sanksjoner

Oljeprisen har steget mer enn 4 dollar siden mandag, og oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB karakteriserer oppgangen som kraftig. Også han viser til at oljeprisutviklingen skyldes følgene av et mulig luftangrep mot Syria.

- Trump beskylder Russland og Iran for å indirekte stå bak og støtte Assad-regimet. Dermed øker sannsynligheten for sanksjoner mot disse landene, som er store oljeeksportører, sier han til Finansavisen.

Hvert halvår må den amerikanske presidenten fornye en «waiver», eller et fritak, av sanksjoner mot Iran. Ifølge Kjus øker sannsynligheten for at dette oppheves, slik at Iran igjen blir sanksjonert.

- Skjer det, må land som Kina, India og Tyrkia vise til lavere oljeimport fra Iran, slik at de unngår å bli utsatt for det samme.

Oljeanalytikeren tror det er 50 prosent sjanse for at Trump opphever fritaket.

- Markedet tolker det som at det generelt ligger an til strammere sanksjoner. Så det er forsvarlig å ta et lodd i oljelotteriet på at det skjer, sier Kjus til avisen.

Andre økonominyheter:
Meglerhus trekker kjøpanbefaling
Så mye bruker vi på ferie - og dette sparer vi på