Lengter mot kulda

Liv Arnesen og Ann Bancroft slår ihjel tiden med afrikanske trommer mens de venter på bedre vær på Sydpolen. - Vi var ikke forberedt på så lang ventetid, sier Liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temperaturen i Cape Town nærmer seg 30 varme grader men is-elskerne Liv Arnesen og Ann Bancroft ønsker seg vekk. Til 30 minusgrader og vind som blåser 110 kilometer i sekundet. Det er værsituasjonen på landingsstripa på Dronning Mauds land på Sydpolen i dag, og det er altfor dårlig å lande et gammelt russisk lastefly av typen Ilyusjin 7.

Kritisk

- Flyet befinner seg fortsatt i Punta Arenas, Chile. Det har en tur til Patriot Hills i Antarktis før det flyr tilbake til Punta, så hit, skriver Liv Arnesen i en tilstandsrapport til Dagbladet.no.

Det betyr at det ikke blir noen avreise før tidligst torsdag denne uka, da begynner tiden å renne ut for eventyrerskene.

- Vi får vanskeligheter om vi ikke kommer oss avgårde innen midten av november. Det blir et veldig stramt tidsskjema nå også, men da får vi slite litt mer, sier Arnesen. De to har 100 dager på seg til å krysse Sydpolen på ski, den lengste skituren to kvinner har gjort noensinne.

Kommer de for seint fram til McMurdo-basen på den andre siden av Sydpolen kan de risikerer å måtte overvintre på der. Farvannet rundt fryser til og båten som skal hente dem har ikke sjans til å komme gjennom.

- Vi hadde psyket oss opp til å vente i Cape Town en dag eller to, men ikke så lenge som dette. Det er vanskeligere å vente enn å slite, men vi trøster oss med at det er bedre å vente her enn å ligge værfast i et telt, sier Liv Arnesen til Dagbladet.no.

De har pakket utstyret så mange ganger at de nå må finne på noe annet.

- I går var vi på afrikansk trommekurs, det var veldig moro, sier en optimistisk Liv Arnesen som regner med å komme avgårde i løpet av denne uka.

Får konkurranse

Egentlig skulle de to ha vært på vei over isen for en uke siden, men det dårlige været har satt en stopper for det. Det betyr at mange tusen norske skolebarn får et uventet forsprang i konkurransen om å komme først til Sydpolen.

I forbindelse med ekspedisjonen inviterer organisasjonen Brødfakta norske skoleelever til å konkurrere med de de to polfarerne om å komme først til Sydpolen. Konkurransen starter i dag, og meningen er at elever skal deles inn i grupper og tilsammen gå like langt som Arnesen og Bancroft. Det betyr 240 mil på rundt 60 dager.

Først til Sydpolen

TØRRTRENING: Liv Arnesen skal delvis skiseile over Sydpolen. Foreløpig venter hun i Cape Town.