Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lenket seg foran sirkus

Det tok politiet en time å få klipt opp og fjernet dyrevernerne som lenket seg sammen foran inngangen til Cirkus Merano i Oslo i kveld. Aksjonistene hevder at sirkusdyrene blir sparket og slått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tror dyra har det bra

Lenket til sirkus

Klokka 17.50 ankom rundt 20 NOAH-medlemmer sirkusplassen på Tøyen. I inngangspartiet lenket fem av dem seg sammen med kraftige sykkellåser rundt halsen. Ingen skulle få slippe inn til forestillinga klokka 19.

- Her blir vi liggende til vi blir fjernet, fastslo Mina Hoel (37).

Etter hvert strømmet publikum på og dyrevernere gikk rundt og fortalte alle som ville høre at dyr ikke har det godt på sirkus - og at de derfor burde snu og gå hjem.

- Helt på trynet

- Vi har aksjonert med lovlige midler i 10 år uten at sirkusene har forandra praksis. Nå tyr vi til sivil ulydighet, sier aksjonsleder Odd Harald Eidsmo i NOAH.

Han hevder at norske sirkusdyr blir sparket og slått.

- Filmer fra engelske sirkus viser dyremishandling, og vi har ingen grunn til å tro at ikke det samme skjer her, sier Eidsmo.

Mange oppmøtte fryktet at det ikke ville bli forestilling.

- Dette er helt på trynet. Ingen kan dokumentere at dyra har det vondt på sirkus, sier publikummer Kåre Zachariassen (55).

Han ville ikke høre på argumentene til jenta som delte ut løpesedler.

Folk gikk rundt

Etter et kvarter var politiet på pletten, og ga aksjonistene fem minutter på å avblåse den ulovlige aksjonen. Men polititanga var for puslete - stortanga tilkalles. Nye politibiler ankom, og til slutt gikk rundt 20 politifolk rundt foran sirkuset.

- Dette er en ulovlig aksjon og ungdommene vil bli bøtelagt, sier operativ uteleder Lasse Søderstrøm i Oslo-politiet.

Imens presset publikummere seg forbi aksjonistene - de skulle på sirkus.

Så kom stortanga

- Disse folkene er her hvert år, men de har aldri lenket seg fast tidligere. Dette skaper bare medieomtale som gjør at folk får vite at vi er i byen. Aksjonistene gjør oss ingenting, sier sirkusdirektør Knut Dahl.

- Vi har elefanter, hester og hunder i årets forestilling. Disse behandles svært godt.

Til slutt ankom stortanga.

- Dere trenger ikke være så voldsomme, klager en i lenkegjengen.

Han skjærte tenner mens politiet holdt på med tanga. En etter en ble de lempet inn i politibilen og kjørt vekk. Like før klokka 19 var alle fjernet og sirkusforestillinga kunne starte.

Hanne Harlem, Nils Ole Oftebro, to Cæsar-stjerner og flere andre kjendiser møtte opp på sirkuspremieren.Les hva de synes om dyr og sirkus.

INGEN KJÆRE MOR: Ungdommene fjernet seg ikke og ville ikke låse opp selv. Dermed fant politiet fram stortanga.
HIT MEN IKKE LENGRE: Dyrevernere ville ikke slippe noen inn på sirkuset.
IKKE BRYDD: Sirkusdirektør Knut Dahl overså aksjonistene og lot publikum strømme på.