Lenket til rullestol etter flåttbitt

Tidligere Strømsgodset-spiller saksøker staten for feilbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) I løpet av noen få år gikk Eivind Markhus (42) fra å være en veltrent idrettsmann til å bli fullstendig lammet og lenket til rullestolen.

Norske leger har gitt ham diagnosen ALS (amyotrofisk lateralsklerose), en nervesykdom med dødelig utgang. Utenlandske eksperter har avdekket en aktiv borreliainfeksjon i kroppen hans som etterlikner ALS.

18. juni starter rettssaken Eivind Markhus har anlagt mot staten ved Pasientskadenemnda. Han mener feil diagnose og manglende behandling er årsaken til hans svært vanskelige helsesituasjon.

Eivind mener han neppe ville sittet i rullestol i dag, hadde sykehuset tidsnok gitt ham langvarig, kraftig antibiotikabehandling for borreliainfeksjonen.

Kraftige muskelrykninger

- I mars 2000 begynte jeg å merke muskelrykninger, spesielt etter at jeg hadde trent. Jeg brydde meg ikke så mye om det fordi jeg trodde jeg bare var stresset på grunn av jobben, sier 42-åringen, som har fortid som fotballspiller på høyt nivå. I 1987 hadde han 13 førstedivisjonskamper for Strømsgodset.

- I juni samme år var jeg med i en fotballturnering i Sverige. Da merket jeg at noe var galt. Først fryktet jeg MS. I august fikk jeg en mykoplasmainfeksjon som medførte feber i ti dager. Jeg fikk antibiotika, og feberen forsvant, men de nevrologiske symptomene eksploderte. Jeg fikk spasmer og muskelrykningene tiltok, forteller han på den måten han gjør seg best forstått. Per e-post.

Eivind var redd for at han hadde fått ALS, amyotrofisk lateralsklerose, en dødelig nervesykdom.

Lenket til rullestol etter flåttbitt

Han ble undersøkt av nevrolog, som ikke fant noe galt. Deretter ble han henvist til en muskelundersøkelse (EMG) på Rikshospitalet. EMG-undersøkelsen viste beskjedne nevrofysiologiske funn som gjorde en ALS-sykdom lite sannsynlig når symptomene hadde pågått i sju måneder.

Det ble også tatt en rekke blodprøver, og borreliaprøven var negativ med infeksjonsverdier i grenseland. Legene konkluderte med at Eivind hadde en borreliainfeksjon som var på vei ut av kroppen, og at antibiotikabehandling var unødig fordi han hadde fått antibiotika mot mykoplasma to måneder tidligere.

- Det skulle i ettertid vise seg å være en skjebnesvanger beslutning, påpeker Eivind.


Flåttbitt i 2000
Eivind Markhus slo seg ikke til ro med negativ borreliaprøve.

- Jeg hadde vært i England i februar 2000 og blitt bitt av en flått og utviklet et typisk utslett. Derfor startet jeg å studere vitenskapelig litteratur om borrelia, sier han.

Egenhendig fant han dokumentasjon på hvordan borrelia kan etterligne den dødelige nervesykdommen ALS. Han fant også dokumentasjon for at borreliaprøver ofte opptrer falsk negative, og at aggressiv behandling med antibiotika ofte må til for å slå infeksjonen tilbake.

- I og med jeg begynte å bli gradvis dårligere, ba jeg om intravenøs antibiotikabehandling, men fikk nei. De brydde seg lite om den dokumentasjon jeg fremla.

I februar 2001 følte han seg så dårlig at han ba om å komme på sykehus. Etter hvert ble han overført til Rikshospitalet.

I juni samme år fikk han dødsdommen: «Du har ALS.»

Eivind Markhus ble gitt tre, fire år igjen å leve, men kunne ikke slå seg til ro med dødsdommen. Han hadde for mange symptomer som ikke stemte med ALS.

- Legene ba meg erkjenne ALS-diagnosen, og ikke bruke energi på å søke hjelp i utlandet. Jeg ville ikke bare sitte og vente på å dø, så to år senere dro jeg til USA og fikk avdekket en aktiv borreliainfeksjon, defekt immunsystem samt en rekke virus, forteller han.

I USA ble han gitt intravenøs antibiotikabehandling. Dette bremset ALS-utviklingen, slik at han har gjort legenes dødsdom til skamme.

- Jeg er ikke i tvil om at livet mitt er reddet av utenlandsk ekspertise. Til tross for omfattende internasjonal dokumentasjon har forholdet mellom borrelia og ALS til nå vært fullstendig ukjent for norske borreliaeksperter, sier Eivind Markhus.

- Har alle bevis

Nå ser han fram til rettssaken, som starter 18. juni i Oslo tingrett, hvor han vil kreve at den norske legestanden aksepterer følgende:

•Kronisk borrelia eksisterer

•Falske negative borreliatester forekommer ofte

•Langvarig antibiotikabehandling er nødvendig i behandling av kronisk borrelia

•Borrelia kan etterligne andre alvorlige sykdommer, som ALS

Med Dagbladet.no på besøk hjemme i stua skriver Eivind følgende på dataskjermen:

«Jeg har alle bevis på at jeg har rett. Men det spørs om bevisene er for umodne og om de forstår dem.»

- Har ikke krav på erstatning

Staten nekter for at sykehusets behandling er skyld i Eivinds lidelser:

«Pasientskadenemnda har korrekt lagt til grunn at det mest sannsynlig ikke er årsakssammenheng mellom sykehusets behandling og pasientens plager (...) Det er ifølge begge de sakkyndige lite sannsynlig at pasientens ALS-sykdom er forårsaket av borreliose,» heter det i Pasientskadenemndas tilsvar på Eivind Markhus\' stevning til Oslo tingrett.

Nemnda understreker at selv om Eivinds store helseprobler likevel skulle være forårsaket av borrelia, vil ikke staten kunne holdes erstatningsmessig ansvarlig.

«Forutsatt at saksøker har/har hatt borreliose, og at forsinket behandling av dette er årsaken til hans omfattende plager, har nemnda lagt til grunn at utredningen og diagnostiseringen har vært adekvat ut fra den viten man hadde tilgjengelig i det aktuelle tidsrom.»

«Saksøker har etter dette ikke krav på erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning.»

- Jeg er blitt nektet opptrening på grunn av ALS-diagnosen, hvor det ikke hjelper å trene. For borrelia, derimot, er det viktig å trene. Derfor må jeg trene selv uten profesjonelt tilsyn, påpeker Eivind Markhus.

Han har ikke fått refundert noen kostnader forbundet med sykdommen, verken USA-tur eller utenlandsk behandling.

- Jeg får heller ikke skattefradrag på mine utgifter og må dekke mesteparten av tilrettelagt bil selv. Dette har kommet på rundt to millioner kroner til nå, som jeg har måttet betale av egen lomme på grunn av feildiagnosen. I tillegg kommer kostnader forbundet med rettssaken, hvor jeg blant annet må betale for å få utenlandske vitner hit.

• Dagbladet.no´s reporter Asle Hansen har selv opplevd å bli syk etter flåttbitt. Han er i dag frisk etter behandling av en boreliainfekson som angrep albuer, knær og andre store ledd.

BRUDEBILDE: Da Eivind og Lene Markhus giftet seg i år 2000 var 42-åringen fremdeles rørlig.
TILRETTELAGT: Både hus og bil er tilrettelagt slik at Eivind skal kunne være mobil.
LENE FORSTÅR: Eivind Markhus (42) har vanskeligheter med å gjøre seg forstått verbalt. Kona Lene klarer fremdeles å tolke ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer