Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lennart (100) begynte med 600 kroner. Nå har han 150 millioner: - Det er utrolig lett å bli rik

Ignorerte mammas råd.

100: Svenske Lennart «Aktiestinsen» Israelsson satset 600 kroner på aksjer, noe moren hans ikke mente var en nevneverdig god idé. 70 år senere har han tjent omlag 150 millioner kroner. Foto: Anna Hållams / XP / TT / NTB Scanpix
100: Svenske Lennart «Aktiestinsen» Israelsson satset 600 kroner på aksjer, noe moren hans ikke mente var en nevneverdig god idé. 70 år senere har han tjent omlag 150 millioner kroner. Foto: Anna Hållams / XP / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Lennart «Aktiestinsen» Israelsson satset 600 kroner på aksjer, noe moren hans ikke mente var en nevneverdig god idé. Året var 1946, og 600 kroner da tilsvarer omlag 50 000 kroner i dag.

Rådet fra hans velmenende mamma var klart: «Kjøp deg en gård, så har du alltid mat».

Men Israelsson valgte å gå sin egen vei. Den 6. februar rundet han 100 år, og hans aksjeportefølge har allerede oversteget svimlende 150 millioner kroner ifølge Dagens Næringsliv.

- Ganske god kontroll Da mangemillionæren fylte 97, ringte Dagens Nyheter ham for å få noen råd om hvordan man lykkes på aksjemarkedet. Finansveteranen svarte allerede på tredje ring.

- Det der har jeg ganske god kontroll på. Jeg har tross alt 70 års erfaring på børsen, var den klokkeklare beskjeden.

Selv mener han at det ikke er noe voldsomt hokus pokus knyttet til det å bygge seg opp en formue. Nøkkelen er å gjøre langsiktige investeringer, og finne stabile markeder. Skog og eiendom er blant markedene han foretrekker.

- Jeg investerte der da mange andre satset på IT-aksjer, og det gikk veldig bra. Jeg mener fortsatt at det er gode markeder å satse på, sa han.

Ferdig med investeringer Ifølge Business Insider sier «Aktiestinsen» at det er «utrolig lett å bli rik», og at man bare må ha is i magen.

- Alt man trenger er sunn fornuft, og man må ikke høre på de som mener at de kan alt.

100-åringen har også gitt ut bok om sitt suksessrike finansliv, men nå har han langt investeringstiden bak seg. På spørsmål om han fortsatt kjøper og selger aksjer, svarer Israelsson at han har donert bort mesteparten av pengene sine.

- Jeg har plassert 110 millioner i ulike stiftelser, og deler ut stipender til ungdommer. Forhåpentligvis kan jeg inspirere andre til å få interesse for aksjer.