Lenser legges rundt forlist skip i Trøndelag

Det legges nå ut lenser rundt det danske fraktefartøyet «Fykan», som står på grunn utenfor Fosen i Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke olje i sjøen rundt skipet, men skipet kan ikke trekkes av grunn før oljen om bord i skipet er hentet ut, sier Freddy Pedersen til NTB. Han er skipper på redningsskøyta «Odd Fellow», som holder oppsyn med den grunnstøtte båten.

Båten kan synke

Pedersen sier baugen på fartøyet er under vann, og at båten også har fått slagside. Den vil synke hvis den blir trukket av grunnen nå og oljen vil lekke ut, tror Pedersen. Det er 48 kubikkmeter dieselolje om bord i båten.

Mannskap fra det interkommunale brannvesenet arbeidet i morges med å legge ut lenser rundt fraktefartøyet. En taubåt er også på stedet, foruten redningsfartøyet.

- Vi tar sikte på å tømme båten for dieselolje i løpet av dagen. Det er meldt dårlig vær, så vi har ikke så god tid, sier vakthavende Arvid Kråkenes ved Statens forurensningstilsyn til NTB.

Kråkenes sier mannskapet på taubåten vurderer å gå om bord i fartøyet i løpet av lørdag for å se på skadene og finne ut om de skal forsøke å trekke båten av grunn.

Redningsaksjon

Fraktefartøyet «Fykan» var på vei fra Danmark til Bodø da det gikk på grunn på vei inn til tettstedet Lysøysundet i går kveld. Båten sendte ut melding om at den var gått på grunn ved 21-tiden, og et Sea King-helikopter fra Ørlandet flystasjon reddet mannskapet på fem og brakte dem til Ørland flystasjon.

Skipperen og styrmannen er danske, resten av mannskapet på tre er polakker. De fem ble tatt hånd om av politiet og deretter innlosjert på Brekstad.