DRAP: Lensmann Ole Bjerke på lensmannskontoret på Dokka. Han frykter for at utenlandske miljøer kan være involvert: - Da har vi liten sjanse til å oppklare drapet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DRAP: Lensmann Ole Bjerke på lensmannskontoret på Dokka. Han frykter for at utenlandske miljøer kan være involvert: - Da har vi liten sjanse til å oppklare drapet. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Drapet i Søndre Land:

Lensmann frykter at utenlandske miljøer kan være involvert: - Da tror jeg vi har liten sjanse til å oppklare drapet

Politiet er svært avhengig av flere tips fra publikum. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DOKKA (Dagbladet): Politiet har foreløpig ingen mistenkte etter drapet på Nils Olav Bakken. 49-åringen ble funnet drept lørdag.

- Vi stiller oss spørsmål hele tida. Hvem kan ha gjort noe sånt grufullt og forferdelig? spør Ole Bjerke, lensmann i Dokka, når Dagbladet treffer ham tirsdag kveld.

Ønsker flere tips

Bjerke forteller at de foreløpig ikke har funnet noen spor som kan lede mot en eller eventuelt flere gjerningspersoner, og at de derfor er svært avhengig av tips fra publikum for å komme nærmere en løsning.

49 år gamle Nils Olav Bakken ble funnet drept i et skogområde i Veståsen i Søndre Land i Oppland lørdag. Han ble funnet av to turgåere i 19 30-tida.

Politiet ønsker tips om folk som kan ha sett noe rundt funnstedet, som er et populært turområde. I tillegg tips fra området rundt Bakkens bopel i Landmovegen 4 på Dokka.

- Vi er helt avhengig av tips i denne saken. Det gjelder personer som kan ha vært i områdene, og kjøretøy er spesielt viktig, sier Bjerke.

Han sier de ikke er helt uten spor, men at de er avhengig av flere vitner i saken.

Tungt rusmiljø

Nils Olav Bakken var en del av rusmiljøet på Dokka og var en kjenning av politiet.

Lensmann Bjerke beskriver rusmiljøet i kommunene Nordre - og Søndre Land som «tungt». Flere titalls personer skal være en del av miljøet.

- De som er i det tunge rusmiljøet er personer fra 30 til 60 år. Der foregår det vinningskriminalitet. Innkreving av gjeld av forskjellig type slag og uvennskap er ikke uvanlig. Dette er likevel et miljø vi mener vi har god oversikt over, sier Bjerke.

Det politiet har mindre oversikt over, er det lettere rusmiljøet som ungdom er innblandet i. Det er også der politiet legger inn mest ressurser for å forebygge kriminalitet.

- Det er de unge vi satser på i samarbeid med kommunene. Personer som har vært i rusmiljøet i flere år er det vanskelig å få ut igjen, så for oss er det viktig å drive med forebyggende arbeid for at ungdom ikke skal bli en del av miljøet, sier lensmannen.

KRIM: Kripos har gjort tekniske undersøkelser til Nils Olav Bakkens bopel i hele dag. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
KRIM: Kripos har gjort tekniske undersøkelser til Nils Olav Bakkens bopel i hele dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Frykter utenlandsk innblanding

Lensmannen tror at kjøp av narkotiske stoffer stort sett foregår i Oslo - to timers kjøretur unna - og i nabobyene Gjøvik, Lillehammer og Hønefoss.

- I tillegg er det også mye folk fra Europa som er her og farter, sier han.

Han frykter at utenlandske miljøer kan være involvert.

- Dersom denne saken handler om vinningskriminalitet fra utlandet, tror jeg vi har liten sjanse til å oppklare drapet. Det er derfor vi er avhengig av publikum, sier han.

28. desember 2007 ble en person funnet skutt og drept på en låve i Søndre Land. Videre ut i etterforskninga, i januar 2008, fant politiet et lik i en brønn i nærheten av gården. Gården ble kalt «skrekkens gård». Personene som var involvert i saken var personer fra det tunge rusmiljøet i Jevnaker, Skiens-området og i Søndre Land.

Bjerke sier at drapene i 2007 og drapet på Nils Olav Bakken ikke har en sammenheng, men forteller at selv om de har oversikt over det tunge rusmiljøet, så vet de ikke hva som foregår i det delvis lukka miljøet.

- Vi vet aldri med rusmiljøet. Vi hadde ikke fått noen form for «forvarsler» på at dette kunne skje. Det kom svært overraskende. Det er tragisk det som har skjedd, sier lensmann Ole Bjerke.