Lensmann legger skylda på voldtektsofre

Lensmann Harald Andersen (61) i Laksevåg mener noen kvinner ber om å bli voldtatt og provoserer menn til å voldta dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er noen kvinner som ber om å bli voldtatt, som ved sin oppførsel provoserer en mann til å voldta dem. Noen kvinner liker å bevege seg på en knivsegg, sier Andersen.

I siste nummer av månedsmagasinet Det Nye går han langt i å si at kvinner som blir voldtektsofre, må ta deler av ansvaret selv.

Intervjuet er formet som en samtale mellom lensmannen, en forretningskvinne og to voldtektsofre. Samtalen skjedde i Hjemmet Mortensens lokaler i begynnelsen av oktober. Nå møtes lensmannen med rasende reaksjoner fra politikere og voldtatte kvinner.

Mister vettet

Dette er noen av synspunktene Andersen framholder i Det Nye-intervjuet:

- Hun inviterer for eksempel en mann med seg hjem, framstiller det hele som om hun ønsker sex, og sier så nei. Da mener jeg hun går for langt og må ta ganske mye av skylda. Det er sterke følelser involvert i seksualitet. Kvinner skal ikke leke med sånt som dette her, sier han. Og fortsetter:

- Når en kvinne tar en mann med seg hjem og havner i køya, må du forvente at han ikke tenker med det øverste hodet lenger. I slike saker må også kvinnen bli ansvarlig.

- Noen kvinner voldtas oftere enn andre. Kvinner som provoserer, kvinner som går på dårlige steder, kler seg utfordrende og drikker seg beruset, sier lensmannen.

Han mener at det i visse situasjoner ikke betyr noe om kvinnen sier nei til å sex:

- Vi ligger ikke og forhandler når du ligger i køya. Der er det altfor seint å si nei. Det jeg sier, er at kvinnene må bruke hodet og ikke bare hjertet. Dere må ta deres forholdsregler og være varsomme.

Vekker avsky

De to voldtatte kvinnene i Det Nye-intervjuet reagerer med avsky på lensmannens uttalelser. Lensmann Andersen i Laksevåg har tidligere havnet i hardt vær etter kontroversielle uttalelser om kvinners ansvar som voldsofre. I august i fjor uttalte han dette til Dagbladet:

- Jeg er lei den ensidige kritikken av politiet når ting går galt. Kvinner må bli mer kritiske i valg av partner. Jeg har opplevd at vi hjelper kvinner ut av vanskelige situasjoner, så går det en stund, og så finner de en ny mann som er voldelig. Da kan man begynne å lure. Burde ikke kvinnen selv ta skyld?

Uttalelsen falt etter at en 40-åring ble drapssiktet etter å ha kjørt ned samboeren og barnevogna på en parkeringsplass i hans distrikt.

Ikke negativ

Han er ikke bekymret for at kvinner i Laksevåg skal bli skremt fra å komme til ham og anmelde voldtekter.

- Nei, for all del! Jeg har ikke noe negativt kvinnesyn. Jeg kan ikke fatte og begripe at det finnes mennesker som mener jeg har et negativt kvinnesyn, tvert imot.

- Det er heller omvendt - jeg stoler ikke på mannen. Men jeg må jo si det at en kvinne som går på et nachspiel sammen med mannfolk og øver striptease der, for å så å gå inn med en eller to av disse mennene der på et soverom, bør påta seg en del av denne skylden, sier Andersen til Dagbladet.

Omstridt lensmann

Andersen sier han er klar over at hans uttalelser vil vekke debatt, men har vanskelig for å forstå at han blir kritisert.

- Hvorfor skal dette henges på meg, når det var en kvinne i det samme intervjuet som mente akkurat det samme som meg?

- Det er vel fordi du er en representant for en etat som skal etterforske og forfølge voldtektsforbrytere.

- Og det kan du være brennsikker på at jeg skal gjøre. Det er meget høyt prioritert, uansett hvordan denne voldtekten har funnet sted. Når en voldtekt har skjedd, skal gjerningsmannen forfølges og straffes etter loven, uansett hva foranledningen for voldtekten er. Det må ikke trekkes i tvil, sier han.

- Mitt inderlige ønske er et samfunn uten vold. Det er viktig at dette blir debattert, det er viktig at kvinner blir oppmerksomme på at man ikke skal gå blåøyd inn i enhver situasjon, sier Andersen.