Lensmann pågrep Anja-siktet i 2011: - Har aldri opplevd lignende

Den drapssiktede 23-åringen har truet politifolk med mafia, drap og voldtekt, og beskrives som svært sterk.

PÅGREPET: Pågripelsen i Anja-saken gikk udramatisk for seg, ifølge politiet. Tidligere har den nå drapssiktede 23-åringen satt seg kraftig til motverge mot politiet. Foto: Dagbladet-tipser
PÅGREPET: Pågripelsen i Anja-saken gikk udramatisk for seg, ifølge politiet. Tidligere har den nå drapssiktede 23-åringen satt seg kraftig til motverge mot politiet. Foto: Dagbladet-tipserVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 23 år gamle mannen som har tilstått at han drepte Anja Weløy Aarseth har vært i politiets søkelys i flere saker.

I fjor høst ble han i Romsdal tingrett dømt til fengsel i 90 dager for å ha truet både kjæresten, en kompis og lensmannen på livet, og for å ha løpt etter en kvinne mens han var bevæpnet med kniv.

Han ble også dømt for ulovlig oppbevaring av ei hagle og for bruk av hasj.

I januar i år ble mannen dømt i Sunnmøre tingrett for å ha truet med å drepe to politibetjenter og voldta personer de kjente. Han ble da dømt til fengsel i tre uker for dette og to andre forhold.

- Aldri opplevd lignende I begge dommene går det fram at den nå drapssiktede 23-åringen er svært fysisk sterk, og at han har utøvd kraftig motstand ved pågripelsen. Flere politifolk forklarer at de hadde store problemer med å få kontroll på mannen. I dommen fra i fjor høst beskriver lensmann Hallvard Vermøy i Sunndal dette. Han skulle pågripe 23-åringen sammen med en politibetjent.

«Lensmannen uttalte at han i sine rundt 30 år i etaten ikke har opplevd slik motstand mot pågripelse. Han og politibetjenten hadde problemer med å få kontroll på tiltalte.»

Til slutt fikk de to hjelp av en av de fornærmede, og fikk satt håndjern på 23-åringen.

- To store politimenn klarte ikke å ta ham. Jeg ble truet fordi jeg måtte hjelpe dem, sier den fornærmede mannen til Dagbladet.

- Jeg har ingen kommentarer til denne saken, sier Sunndal-lensmann Hallvard Vermøy til Dagbladet.

Slo kvinne Ifølge dommen fra januar rykket to politifolk ut etter at de fikk melding om at en mann hadde utøvd vold mot en kvinne. Ifølge dommen hadde den nå drapssiktede mannen slått en kvinne i hodet og magen før politiet ankom.

Politiet fikk tak i 23-åringen på telefon. Da de ankom leiligheten han befant seg i sto mannen i stua - i bar overkropp, med ryggen til.

Han var svært sint og sto med knyttede never, ifølge dommen. Da politiet kom motsatte han seg pågripelse. I dommen går det fram at 23-åringen mens en politimann prøvde å få kontroll på ham klarte å legge det ene beinet sitt rundt nakken til politimannen og klemme til - før politimannen til slutt klarte å komme seg løs og legge 23-åringen i jern.

Mens de to politibetjentene ventet på forsterkninger fremsatte han verbale trusler mot dem, blant annet at han skulle drepe dem begge og voldta personer de kjente, ifølge dommen.

Truet med fryktet gjeng Natt til 28. april i fjor skal mannen ha vært involvert i et slagsmål ved utestedet Mølla i Ålesund.

ERFAREN: Lensmann Hallvard Vermøy uttalte i retten at han i sine rundt 30 år i etaten ikke har opplevd slik motstand mot pågripelse som da han skulle legge den nå drapssiktede 23-åringen i jern. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
ERFAREN: Lensmann Hallvard Vermøy uttalte i retten at han i sine rundt 30 år i etaten ikke har opplevd slik motstand mot pågripelse som da han skulle legge den nå drapssiktede 23-åringen i jern. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

Politiet ankom og skulle påsette ham håndjern - etter mye om og men endte en av politimennene med å holde 23-åringen
fast og fremoverbøyd under transporten til politistasjonen.

Han sparket også politimannen i kneet, ifølge dommen.

Han truet også politimannen med at han skulle taes av den fryktede internasjonale MS13-mafiaen - som Dagbladet i 2010 avslørte at hadde slått rot også i Norge.

Møtte presten Det skal gjennomføres en rettspsykiatrisk observasjon av mannen som er siktet for å ha drept Aarseth.

- Det blir nok en rettspsykiatrisk observasjon, og tilregneligheten til den siktede vil nok bli tema, sier Skovly til NTB. Han sier også at det er vanlig rutine «i saker som dette».

Torsdag fikk den siktede, etter eget ønske, et halvtimes møte med en prest.

- Mannen er nok i et slags sjokk. Det tar nok sin tid før han «lander» i virkelighetens verden. Det er en alvorlig eksistensiell problematikk han står midt oppi nå, sier fengselsprest Leif Sæther til Dagbladet.

FUNNET DREPT: Anja Weløy Aarseth (21). Foto: Privat / Politiet
FUNNET DREPT: Anja Weløy Aarseth (21). Foto: Privat / Politiet Vis mer