Lensmann tatt for bilsmugling

Midt på natta ble lensmannen og hans sønn stoppet av tollerne på Svinesund. Nå er begge anmeldt for å smugle en bil inn i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/SVINESUND(Dagbladet): Tollerne gjorde store øyne da de oppdaget at det var en lensmann de hadde stoppet, og politiet ble straks varslet.

Mannen styrer lensmannskontoret i ei bygd på Østlandet.

- Jeg kan bekrefte at vi ble raskt varslet fordi det var en lensmann inne i bildet. Politidistriktet hans er orientert om det som har skjedd og at det vil komme en anmeldelse, sier politiadvokat Elisabeth Gorgas i Halden.

Stoppet midt på natta

Hun opplyser at far og sønn ble stoppet av tollerne i nærheten av Svinesund klokka 02.17 om natta den 6. mars. Politiet får nå en redegjørelse og anmeldelse fra tollvesenet.

Lensmannen er anmeldt for å ha smuglet en Ford Sierra Cosworth inn til Norge sammen med sin sønn.

På informert hold får Dagbladet opplyst at tollerne fattet mistanke til det som viste seg å være en lensmann, fordi han speidet rundt tollstasjonen før sønnen kjørte over grensa med den ulovlige bilen. Det er ikke uvanlig at smuglere sender ut speidere over Svinesund for å registrere om tollerne har kontroll.

Dette er tollvesenet oppmerksom på og driver spaning for å avsløre slik virksomhet.

Bilentusiast

Regionsjef i tollregion Øst, Kjetil Storaas Hansen, vil ikke bekrefte disse opplysningene overfor Dagbladet.

- Hva som skjedde der og da, er en del av anmeldelsen. Jeg kan bekrefte at far og sønn er anmeldt i forbindelse med bilen vi har beslaglagt, sier Storaas Hansen til Dagbladet.

Bilen det ble tatt beslag i er populær blant ungdom - ikke minst på bygdene. Det er en variant av Ford Sierra som er stylet opp og gjerne med kraftig motor. Lensmannen som nå er anmeldt sammen med sin sønn er kjent som en ivrig bilentusiast.

Dagbladet var i kontakt med ham i går kveld. Han bekreftet hendelsen og anmeldelsen og er forberedt på å bli innkalt til avhør når som helst.

- Jeg ønsker ikke å si noe om saken før jeg har vært i avhør. Jeg ber om forståelse for det, sier han i en kort kommentar.

Leder for påtaleseksjonen i Østfold politidistrikt, politiadvokat Ottar Lien, sier til Dagbladet at han meldte videre til lensmannens politidistrikt da han ble kjent med tollernes aksjon.

- Vi er orientert og avventer anmeldelsen fra tollvesenet og den videre etterforskning, sier visepolitimesteren i det aktuelle politidistriktet til Dagbladet.

Først når etterforskningen av anmeldelsen starter, vil lensmannens stilling bli vurdert. Han er ennå ikke avhørt og formelt siktet i saken.

Dersom det skjer, må hans overordnede vurdere en eventuell suspensjon.

Siden dette dreier seg om mulige straffbare forhold «på fritida», er det politimesteren som håndterer saken og ikke Sefo, politiets særskilte etterforskningsorgan.

POPULÆR BIL: Tolloverinspektør Harald Ingerø ved den oppsiktsvekkende fangsten. Lensmannen på Østlandet er anmeldt for å ha forsøkt å smugle denne bilen, en Ford Sierra Cosworth, inn til Norge. Bilen er populær blant ungdom - ikke minst på bygdene.