Lensmann tatt for skattefusk

TROMSØ (Dagbladet): Lensmannen leide ut lokaler til likningskontoret og sitt eget lensmannskontor - og er anmeldt for skattesnusk. Til sammen 340000 kroner skal ha blitt forsøkt unndratt fra beskatning. Fylkesskattekontoret i Finnmark ser så alvorlig på forholdene at saken er anmeldt til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har misforstått skattereglene og rotet med bilagspapirer, forklarer lensmann Knut-Idar Nilsen (41) i Berlevåg og Gamvik til Dagbladet.

Han møtte på jobben som vanlig i går. Men da Dagbladet ringte, sa Nilsen at han umiddelbart ville informere sine ansatte og gå ut i sykepermisjon. Forholdene etterforskes nå ved Vest-Finnmark politidistrikt i Hammerfest.

- Saken er selvsagt en stor belastning for meg og min familie. Men jeg har ikke bevisst forsøkt å unndra penger, framholder lensmannen.
Knut-Idar Nilsen etterfulgte i 1992 en lensmann som ble fradømt stillingen i Berlevåg og Gamvik på grunn av rot med reiseregninger. Likningsetaten har ilagt Nilsen straffeskatt på ca. 425000 kroner for perioden 1989- 1996.

Tilsettingsrådet vil en av de første dagene avgjøre om lensmannen også skal suspenderes, opplyser politimester Ottar Lien i Vardø til Dagbladet.

Unntatt offentlighet

I anmeldelsen som er oversendt Statsadvokatene i Troms og Finnmark, framfører Finnmark fylkesskattekontor at det er avdekket skatteunndragelser på 122922 kroner. I tillegg har lensmannn gitt uriktige opplysninger som kunne ha ført til 213298 kroner i redusert skatt om forholdene ikke var blitt oppdaget.

- Fylkesskattekontoret ser svært alvorlig på forholdet, skriver avdelingssjef Aksel-Bernhard Berggren ved fylkesskattekontoret til statsadvokatene. Brevet er unntatt offentlighet. Dagbladet har tilgang både til brevet og Sør-Varanger likningskontors sakspapirer i forbindelse med etterlikningen i åra 1989- 96.

Lensmannen informerte ikke sin nærmeste overordnede, politimesteren i Vardø, om skattesaken. Politimesteren fikk kjennskap til anmeldelsen fra etterforskerne i Hammerfest.

- Slike saker er selvsagt tragiske for politiet og vår etats omdømme. Men det avgjørende for lensmannens videre skjebne er om han handlet med forsett eller uaktsomt, og det er det etterforskningen som må avklare, sier politimester Ottar Lien til Dagbladet.

- Skattesaken har ikke noe å gjøre med jobben min, mener lensmann Nilsen, som ikke vil si noe om han tar sikte på å komme tilbake i stillingen igjen.