Lensmann varslet nærmiljøet om pedofil mann

Brøt taushetsplikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lensmannen på Finnsnes i Troms har varslet skole- og barnehagepersonell om at det er flyttet en mann dømt for overgrep mot barn, til nærmiljøet.

Den nyinnflyttede eldre mannen har bosatt seg like ved en barneskole i Lenvik kommune, der det bor rundt 11.000 mennesker.

- I denne saken har vi gjort det vi mener er rett og riktig. Vi har varslet skole- og barnehageansatte, slik at de kan ta nødvendige sikkerhetstiltak, sier lensmann Arnold Nilsen til Aftenposten.

Lensmannen opplyser at politiet i utgangspunktet har taushetsplikt når det gjelder folks seksuelle legning og eventuelle tidligere dommer, men han sier det finnes unntaksbestemmelser. Taushetsplikten kan brytes hvis det er mye som tyder på at det kan forhindre nye lovovertredelser, mener Nilsen.

Den straffedømte mannen fikk forvaringsdom. Retten mente det var fare for gjentakelse.

Politimester Truls Fyhn i Troms politidistrikt støtter den lokale lensmannen, og Sissel H. Hanssen i Foreldrenes Arbeidsutvalg er glad for varslingen.

Men mannens advokat Hans Karoliussen reagerer kraftig.

- Jeg synes slett ikke dette er uproblematisk. Det er snakk om en eldre person som har sittet i forvaring i mange år. Vedkommende bor ikke i samme bygd nå som da overgrepene fant sted. Jeg synes dette er en veldig stigmatisering av vedkommende.

- Jeg har forståelse for at folk synes det er fint at det varsles. Men for den andre, som skal rehabiliteres tilbake til samfunnet, er belastningen i et lite lokalmiljø stor, sier Karoliussen.

(NTB)