Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lensmannen har rett

Psykiatriprofessor Per Høglend er enig med lensmann Harald Andersen i at kvinner må blir mer kritiske i valg av menn. - Andersen kommer med gode og alminnelige råd, sier Høglend.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Høglend ved Psykiatrisk institutt ved Universitetet i Oslo reagerer sterkt mot kritikken lensmannen i Laksevåg har fått.

- Lensmann Andersen gir gode råd. Det er utrolig at alminnelige meningsytringer fra en landsens lensmann blir sett på som noe sensasjonelt. Lensmannens utsagn er ikke annet enn synspunkter folk flest har, sier Høglend.

Han er spesielt enig med lensmann Harald Andersen i at kvinner må være mer kritiske når de velger partner.

- Alle bør se seg godt for før de bestemmer seg, det gjelder begge kjønn, sier Høglend.

Han har selv erfart at enkelte kvinner gjentatte ganger finner partnere som er voldsutøvere.

Gjentar seg

- Noen kvinner kommer stadig opp i vanskelige forhold. Sannsynligvis har det å velge uheldige partnere noe med din personlighet å gjøre, sier Høglend.

I forskningen sin har han sett en svak tendens til at voldsofre seinere har blitt voldsutøvere, men han er ikke sikker på hvorfor det er slik.

- Det kan være genetisk betinget. Det kan også ha miljømessige årsaker, ved at mennesker som har blitt utsatt for vold tar etter sine voldelige foreldre, mener Høglend.

Men på ett punkt er han uenig med lensmann Andersen:

- Bli mer kritisk

- Lensmannen tar feil når han hevder det er en sammenheng mellom religion og voldsutøvelse, det være seg kristendom eller islam. En slik sammenheng er det ikke mulig å finne i internasjonal forskning, sier Høglend.

Sjefpsykolog ved Sør-Trøndelag psykiatriske sykehus, Kirsten Rasmussen, har forsket på voldelige menn. Hun er enig i at enkelte kvinner kunne vært mer kritiske i valg av partner.

- Jeg ser at enkelte kvinner har en ulykksalig tendens til å rote seg bort i trøblete forhold. Noen har en sterkt utviklet omsorgsfølelse, som gjør at de vil hjelpe mennesker til å forandre seg. De innleder ikke et forhold til mannen de har foran seg, men mannen de håper han skal bli, forklarer Rasmussen.

Hun advarer kvinner som tenker slik, særlig når det gjelder psykopatiske menn.

- Psykopater er sjarmerende, manipulerende og lett å la seg lure av.

- GODE RÅD: - Alle bør se se godt for før de bestemmer seg, det gjelder begge kjønn, sier Høglend, som gir lensmann Harald Andersen i Laksevåg sin støtte.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media