- Lensmannen må hjem nå

ØRNES (Dagbladet): Politi-skandalen legger stein til byrden for sørgende etterlatte i Nordlandsbygda Halsa - der stadig flere spør hvorfor ikke lensmann Kjell Sahl avbryter solferien i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Halsa samlet de nærmeste pårørende seg ved kirken i går kveld. Der sto de tett samlet og sørget, da båren ble brakt tilbake til hjembygda. Lørdag tar familien et siste farvel, da skal Linn Charlott Nesblom Johansen gravlegges.

16-åringen blødde i hjel etter å ha blitt stukket ned av en sjalu voldsmann som angivelig skal ha terroristert kjærester og sambygdinger i ti år. Den lokale lensmannen lot anmeldelsen mot den nå drapssiktede 28-åringen ligge i skuffen.

- Må ta sitt ansvar

Få dager før hun ble drept skal en engstelig Linn Charlott - ifølge hennes nærmeste familie - ha vært hos lensmannen og purret på etterforskningen.

Nå mener mange i lokalsamfunnet at lensmannen snarest bør vende hjem for å vise medfølelse og ta sitt ansvar på alvor. At det er uanstendig at han fortsetter ferien når bygda slites i filler av en tragisk drapssak, og kritikken mot ham vokser i omfang.

- Jeg vet ikke om og når han kommer hjem, det er ikke min sak. Jeg vet bare at Sahl har ferie en uke til, sier konstituert lensmann Edgard Skorbakk.

Blitt anmeldt

Den lokale førstebetjenten må ta støyten mens lensmannen ferierer. I ei bygd der det nå er en påkjenning å bære uniform. Sjelden har tillitskløften mellom ordensmakt og borgere vært større noe sted i Norge.

- Nå går det på stumpene løs. Dette er en ubehagelig opplevelse jeg ikke er bekvem med, sier Edgard Skorbakk, som er blitt anmeldt av den ungdommen han er satt til å verne. Også han rammes nemlig av den massive kritikken og anklagene om grov uforstand i tjenesten.

- Menneskesinnet er sammensatt, sinne er et av sorgens mange ansikter. Nå retter det seg mot et objekt, nemlig politiet. Mange av dem jeg møter har i ettertid vanskelig for å begripe hvorfor ikke denne saken ble håndtert annerledes, sier kapellan Sigmund Akselsen i Halsa.

Tillitsbrudd

Spørsmålet er nå hvor lenge Kjell Sahl kan fortsette som lensmann i en kommune der han totalt mangler tillit blant store deler av befolkningen. Sahl er svært omstridt både som KrF-politiker og som lensmann. Konflikten med innbyggerne er enda mer alvorlig enn den nådeløse refsen fra politimester Bjørn Hareide i Bodø.

For observatører er det vanskelig å forstå hvordan politiet og innbyggerne skal leve sammen etter dette, i et samfunn der folket først og fremst retter sine anklager mot lensmannskontoret, og ikke mot mannen som førte kniven og tok Linn Charlotts liv. De slår også ring om gjerningsmannens familie.

I dag kan ingen i bygda gi svar på det spørsmålet.

LINN-SAKEN

<B>TØFFE DAGER:</B> Reservelensmann Edgar Skorbakk (t.v.) går helst i sivil nå. Han er sliten etter å ha tatt støyten i ei bygd der stadig flere utpeker politiet til syndebukker etter drapet på Linn Charlott Nesblom Johansen. Til høyre etterforsker Steinar Kaspersen fra Bodø.