Lensmannen tilfreds med etterforskningen

Politiet tok et avhør og henla saken mot lege som senere ble dømt for seksuelle overgrep.

TILFREDS MED ETTERFORSKNINGEN: Lensmann Odd Dale ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt er fornøyd med etterforskningen som ble gjort den gang 17 år gamle Helen anmeldte fastlegen sin for overgrep. Forholdet ble henlagt, men legen ble dømt for tre overgrep få år senere.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
TILFREDS MED ETTERFORSKNINGEN: Lensmann Odd Dale ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt er fornøyd med etterforskningen som ble gjort den gang 17 år gamle Helen anmeldte fastlegen sin for overgrep. Forholdet ble henlagt, men legen ble dømt for tre overgrep få år senere. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da 17 år gamle Helen fra Sotra kom til politiet i 2005 og anmeldte fastlegen sin for en rekke seksuelle overgrep, foretok etterforskeren bare et avhør av legen, før saken ble henlagt. Politiet mener de har alt på det tørre.

- Var etterforskningen god nok?

- Ja. Man mente det den gangen. Legen og kvinnen forklarte seg forskjellig om hendelsesforløpene, sier Lensmann Odd Dale ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt.

Flere kvinner reagerte Legen hadde med Helens journal til avhøret. Han nektet for overgrepene med henvisning til hva som stod i journalen. Saken ble henlagt av politiadvokaten.

Dagbladet får bekreftet fra flere holdt at det gikk rykter i bygda om at legen «tafset på pasienter». Flere kvinnelige pasienter krevde å få en annen fastlege og ble hørt. Politietterforskeren kontaktet verken tidligere pasienter, legens arbeidsgiveren eller Helsetilsynet, bekrefter lensmannen.

- Er én innkalling til avhør standarden når politiet etterforsker påstander om alvorlige seksuelle overgrep i deres distrikt?

LEGEN: Den nå 52 år gamle legen ble dømt for tre tilfeller av seksuelle overgrep mot sine pasienter inne på behandlingsrommet. I sitt vedtak om tilbaketrekking har Helsetilsynet listet opp fem overgrep. Foto: Privat
LEGEN: Den nå 52 år gamle legen ble dømt for tre tilfeller av seksuelle overgrep mot sine pasienter inne på behandlingsrommet. I sitt vedtak om tilbaketrekking har Helsetilsynet listet opp fem overgrep. Foto: Privat Vis mer

- Det vil vel variere noe fra sak til sak. I dag etterforsker man slike saker anerledes enn den gang, sier Dale.

- Useriøst Tre år senere ble legen funnet skyldig i tre tilfeller av seksuelle overgrep mot kvinner i Skudeneshavn og dømt til 90 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år.

Helen (25) var aktoratets vitne, og fortalte om overgrepene hun opplevde tre år i forveien på Sotra. Vitnemålet og historien stod sentralt i saken, ettersom det styrket de andre kvinnenes anmeldelser.

Hun satt pris på endelig å bli trodd, men har lite til overs for politiets oppfølging i hjemkommunen.

Overfor Dagbladet beskriver hun det lokale politiets avhør i 2005 som «useriøst».

- Politimannen som gjorde avhøret var veldig opptatt av om jeg hadde fortalt legen at jeg var samboer, eller om jeg bodde hos foreldrene mine.

SJOKKERTE: Kommunelege Svein Halvorsen i Sund kommune på Sotra er sjokkert over at politiet henla overgrepssaken mot fastlegen i kommunen uten at de ble varslet. Tre år senere ble legen  dømt for å ha forgrepet seg på tre andre kvinner i Skudeneshavn. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SJOKKERTE: Kommunelege Svein Halvorsen i Sund kommune på Sotra er sjokkert over at politiet henla overgrepssaken mot fastlegen i kommunen uten at de ble varslet. Tre år senere ble legen dømt for å ha forgrepet seg på tre andre kvinner i Skudeneshavn. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor det?

- Politimannen mente det var større sjanse for at legen ville gjøre overgrep dersom jeg sa at jeg bodde med foreldrene mine. Da ville han satse på at jeg ikke turte å si fra, mente politiet. Jeg skjønner ikke hvordan de tenkte den gang. Det hele virket useriøst, sier Helen om etterforskningen.

Lensmann Dale vil ikke kommentere innholdet i avhørene overfor Dagbladet.

Slakter politiet Den lokale kommunelegen på Sotra beskriver saken som «sjokkerende dårlig politiarbeid». Både han og helsesjef Svanhild K. Forland mener overgrepene tre år senere ville vært unngått dersom politiet etterforsket saken bedre og rapporterte saken til Helsetilsynet.