Lensmannen: Turistene må advares

Etter to vanskelige leteaksjoner i Geiranger på få uker som begge endte med tragisk utfall, oppfordrer lensmannen i distriktet turistnæringen til å informere turistene bedre om farene i fjellet. Hele bygda er preget av unge Josephine Grubbens dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ettermiddag ble den nederlanske Josephine Grubben (18) funnet død nedenfor et stup på Flydalshornet i Geiranger. Da hadde den unge kvinnen vært savnet siden torsdag i forrige uke da hun la ut på en fjelltur alene på sin fridag. Grubben hadde sommerjobb på Utsikten Hotel Bellevue i Geiranger.

Trykket stemning

For fire uker siden omkom en 31 år gammel polsk turist som falt ned Storsæterfossen. Også da sto politiet i Geiranger, lensmannskontoret i Stranda og Norddal bak en storstilt leteaksjon. Hele bygda preges av de to tragiske ulykkene som har tatt livet av to turister i løpet av knappe fire uker.

- Det er en trykket stemning her. Det går inn på en. Det preger hele bygda, sier Kirsti Amundsen til NTB. Sammen med mannen Odd Kenneth Grande driver hun Grande Fjord Hotel i Geiranger.

600.000 - 700.000 turister er hvert år innom bygda som har rundt 200 fastboende. Lensmann i Stranda og Norddal, Jens Arne Hessegjerde, mener turistnæringen må ta i et tak for å informere turistene bedre.

- Det skjer mye i løpet av tre hektiske sommermåneder. Jeg kunne tenke meg at de som lokker med vakker norsk natur og inviterer folk til området også informerer turistene bedre. Turistene skjønner ikke norsk natur og skjønner ikke farene som ligger der, sier Hessegjerde til NTB.

Vil ha brosjyre

Han etterlyser en informasjonsbrosjyre.

- Det nytter ikke å sette opp fysiske stengsler eller bare satse på skilting i naturen. Vi vil aldri klare å sikre godt nok i norsk natur. Jeg er mer opptatt av at turisnæringen burde vurdere å lage en brosjyre der det både står om de vakre fjellene, men også farene som følger det å ferdes i dem, sier Hessegjerde.

På turiskontoret i Geiranger mener de at de gjør så godt de kan.

- Vi informerer alle som har tenkt seg ut på tur om at det er farlig og de ikke må gå ut på kanten av stup. Vi kunne lage en brosjyre, men kan ikke garantere at alle ville få med seg den. Dessuten er det mange som begir seg ut på tur som ikke er innom her, sier Laila Olsen ved Geiranger turistkontor til NTB.

Lettet, men trist

Selv om funnet av Josephine setter sitt preg på alle som har vært i Geiranger de siste dagene, må arbeidet med turistene gå videre. Onsdag morgen kom igjen cruiseskipene inn Geirangerfjorden og guiding på tysk, italiensk og engelsk ljomet mellom fjellene. Men det er andre lyder som har vært mer framtredene mens de omfattende søkene etter Josephine har pågått.

- Vi har hørt helikoptrene hele dagen og det gir en litt uhyggelig følelse. Men vi må jobbe videre selv om det er svært trist, mener Kirsti Amundsen Ved Grande Fjord Hotel.

Foruten den polske turisten som omkom tidligere i år, har Geiranger også fått kjenne den smertefulle belastningen av et uoppklart drap. Trude Espås (29) ble funnet drept i Geiranger i 1996. Ingen er pågrepet for ugjerningen.

- Vi var her også under Espås-saken. Det er godt at denne saken får en løsning for alle, så man ikke går og lurer og tenker. Jeg føler veldig med familien til Josphine Grubben, sier Amundsen.

(NTB)