Lente seg på eksperter før han viste hvor liten betydning Parisavtalen har for verden. Nå sier forskerne at Trump har misforstått dem totalt

MIT avviser presidentens påstander.

- SÅ LITE: President Donald Trump viser her hvor mye han mener Parisavtalen vil bremse den globale temperaturstigningen. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
- SÅ LITE: President Donald Trump viser her hvor mye han mener Parisavtalen vil bremse den globale temperaturstigningen. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klimaforskere hvis forskning Donald Trump i går lente seg på da han kunngjorde at USA skal ut av Parisavtalen, sier at presidenten totalt har misforstått klimaproblemstillingen, melder CNN.

Under gårsdagens tale utenfor Det hvite hus gjorde presidenten et stort poeng ut av hvor liten virkning avtalen vil ha på den globale temperaturstigningen, og synliggjorde det med peke- og tommelfingeren.

- Selv om Parisavtalen ble fullt implementert, med totalt samarbeid fra alle landene, er det beregnet at det bare ville resultere i en reduksjon på to tiendedeler av en celsiusgrad fram til 2100. Svært, svært lite, sa presidenten til journalistene i Det hvite hus' rosehage.

IGNORANT: Tidligere senator John Kerry kritiserte president Trump kraftig under en direktesending på fredag. Kerry kalte blant annet Trump «ignorant» når det gjaldt klimaforandring. Video: CNN Vis mer

Ikke over 2 grader

Parisavtalen har som målsetning at temperaturen på jorda ikke skal stige med mer enn 2 grader innen 2100 - helst bør vi ligge nærmere 1,5 grader. Medlemslandene forplikter seg til å gjennomføre tiltak for at så skal skje.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som har sett relevante dokumenter fra Det hvite hus, lente Trump seg i talen på forskning fra Massachusetts Institute of Technology (MIT), mer spesifikt studien «Hvor stor forskjell vil Parisavtalen gjøre?» fra i fjor.

Problemet er at MIT-forskernes tall er helt annerledes enn tallene Trump presenterte. Mens presidenten påstår at vi bare kan oppnå maks 0,2 graders reduksjon før 2100, konkluderer studien med at reduksjonen vil bli mye større - mellom 0,6 og 1,1 grader.

- Hele utsagnet antyder en total misforståelse når det gjelder klimaproblemet. Jeg synes Parisavtalen var svært gunstig for USA, uansett hva de hevder, sier John Reilly, en av forskningslederne bak studien, til CNN.

Reilly sier til Reuters at de ikke ble kontaktet av Det hvite hus i forkant av Trumps utsagn i går. Forskerne understreker dessuten at de definitivt ikke stiller seg bak presidentens beslutning om å trekke USA ut av avtalen.

- Hvis vi ikke gjør noe, får vi kanskje en økning på 5 grader eller mer, og det vil være katastrofalt, sier Reilly.

PARISAVTALEN: Trump annonserte at USA vil droppe Parisavtalen, en av de viktigste klimaavtalene mellom verdens nasjoner. Video: CNN Vis mer

Stort tilbakeskritt

USA står for verdens nest største utslipp av klimagasser etter Kina, og landets uttreden av Parisavtalen er et stort tilbakeskritt for tilhengerne. Ifølge avtalen skulle de redusere utslippene med mellom 26 og 28 prosent i forhold til 2005-nivået innen 2025.

En tjenestemann i Trumps administrasjon forsvarer presidentens bruk av MIT-tallene.

- Det er ikke bare MIT. Jeg tror det er en enighet, ikke bare blant miljøforkjemperne, men også andre steder, om at Parisavtalen i seg selv vil ha en forsvinnende liten innvirkning på klimaet, sier tjenestemannen.

Ifølge studien vil temperaturen allerede i 2053 ha steget med 2 grader i forhold til preindustriell tid (satt til år 1850), og ha nådd mellom 2,7 og 3,6 grader i 2100, selv når alle landene i Parisavtalen bidrar.

Forsker Reilly sier seg enig i at Parisavtalen alene ikke kan bringe resultatene verden trenger, men framholder at den er et nødvendig steg på veien.

- Det er et utrolig viktig steg. Hvis vi ikke tar det steget, er vi ikke forberedt på det neste, sier han til CNN.

- Svindel

Trump har kalt rådende klimaforskning for «svindel» og ,«bullshit», og gikk til valg på å «kansellere» Parisavtalen, som han mener vil koste USA dyrt, særlig i form av amerikanske industriarbeidsplasser.

Hans forgjenger Barack Obama gikk i går hardt ut mot presidentens beslutning, og hevder på sin side at å satse på Parisavtalen tvert imot vil skape stor vekst for landet, innen klimarelaterte bransjer som vind- og solenergi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer