HOPPET AV: Å bli ført til konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau utenfor Krakow i Polen var ensbetydende med den sikre død for de fleste av jødene som ble sendt dit under Hitlers naziregime. Nå viser det seg at nesten 800 mennesker klarte å rømme fra dødstogene som skulle brakt dem dit. Her fra Auschwitz i 1941. Foto: AP / NTB scanpix
HOPPET AV: Å bli ført til konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau utenfor Krakow i Polen var ensbetydende med den sikre død for de fleste av jødene som ble sendt dit under Hitlers naziregime. Nå viser det seg at nesten 800 mennesker klarte å rømme fra dødstogene som skulle brakt dem dit. Her fra Auschwitz i 1941. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Leo dynket klærne i urin og brøt opp gitteret på dødstoget

Blant de 764 ukjente jødene som rømte fra nazitogene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye, tyske studier anslår at 764 jøder klarte å rømme fra dødstogene på vei til gasskamrene i konsentrasjonsleiren Auschwitz i det naziokkuperte Polen, og andre leirer, under andre verdenskrig.

En av dem var Leo Bretholz. Innholdet i en dobøtte hjalp ham med å hoppe fra toget, skriver The Independent og andre internasjonale medier.

Bøtta sto midt på gulvet i en overfylt vogn med innesperrede jøder på vei fra Paris til Polen. 5. november 1943 forsøkte 21 år gamle Bretholz og kameraten Manfred Silberstein desperat å bryte opp jerngitteret foran vinduet som sperret dem og alle andre inne i togvognen.

Unngikk lyskastere De brukte klær som tau rundt hver sin gitterstang i et forsøk på å bøye stengene fra hverandre da en person foreslo å dyppe klærne i urin for å få bedre grep.

- Jeg kjempet for å overvinne kvalmen. Jeg bøyde meg ned og dynket genseren min i urin. Det fløt avføring i vannet. Det var ydmykende. Det var det ekleste jeg noen gang har gjort, sier han.

Men det funket.

De to unge mennene klarte å bøye gitterstengene så langt fra hverandre at de klarte å klemme kroppene sine gjennom. De kom seg på utsiden og balanserte på kanten av vognen og forsøkte å gjemme seg fra lyskasterne som regelmessig kom forbi. Da
toget kom inn i en sving hoppet de av toget til friheten idet skyggen traff dem.

Ikke alle var like heldige. 25 år gamle Willy Berler kom seg unna, kameraten klarte det ikke.

- Jeg fulgte spent med da kameraten min klatret gjennom vinduet. Da jeg jeg dro meg opp, så jeg at han ikke hadde klart det. Det var et forferdelig syn. Han var klemt mellom to vogner og hodet var knust som en melon, forteller han.

Dilemma Bretholz og kameratene brukte resten av krigen til å rømme fra nazistene. I forrige måned døde Leo Bretholz i USA, 93 år gammel.

FRYKTELIG DILEMMA: Jødene ble fortalt at alle andre som var igjen ville bli skutt dersom noen flyktet fra togene, og mange protesterte når andre fikk sjansen til å unnslippe. Foto: AFP / YAD VASHEM ARCHIVES / NTB scanpix
FRYKTELIG DILEMMA: Jødene ble fortalt at alle andre som var igjen ville bli skutt dersom noen flyktet fra togene, og mange protesterte når andre fikk sjansen til å unnslippe. Foto: AFP / YAD VASHEM ARCHIVES / NTB scanpix Vis mer

Samtalene med ham og flere andre har ført til hittil ukjente historier om jødenes flukt under krigen. Historiker Tanja von Fransecky brukte fire år på å samle intervjuer og dykket ned i arkiver i Israel og Europa. Hun anslår at 764 jøder klarte å unnslippe fra ferden til det som nærmest var den sikre død i konsentrasjonsleirer.

Hun er overrasket over det høye antallet som kom seg unna i tide.

- Jeg ble forbløffet over at dette i det hele tatt skjedde. Jeg hadde alltid antatt at disse vognene var låst, sikret og kunne først bli åpnet ved ankomst og at lite kunne skje i mellomtiden, sier hun til The Independent.

Hun forteller at de som forsøkte å flykte ofte ble møtt med motstand fra andre jøder i vognene, og flere hadde lurt på om de ikke kjente til trusselen om at alle andre ville bli skutt dersom det ble oppdaget at noen hadde flyktet.

Mange ble satt i et fryktelig dilemma med tanke på om deres flukt ville gå ut over andre eller at de forlot eldre personer og barn.

- Det er en av grunnene til at mange overlevende har tiet om dette i mange år etter krigen, sier hun.

HOPPET FRAB TOGET: Mannen på skjermen, 93 år gamle Leo Bretholz, hoppet fra toget på vei til Auschwitz. Han døde 8. mars i år, bare dager før han skulle vitne for en ny lov som skulle kreve at det franske togselskapet SNCF skulle fortelle om deres eventuelle rolle i transporten av jøder til konsentrasjonsleirer under andre verdesnkrig. Foto: AFP / Jim WATSON / NTB scanpix
HOPPET FRAB TOGET: Mannen på skjermen, 93 år gamle Leo Bretholz, hoppet fra toget på vei til Auschwitz. Han døde 8. mars i år, bare dager før han skulle vitne for en ny lov som skulle kreve at det franske togselskapet SNCF skulle fortelle om deres eventuelle rolle i transporten av jøder til konsentrasjonsleirer under andre verdesnkrig. Foto: AFP / Jim WATSON / NTB scanpix Vis mer