- Leonardo da Vinci-kopierte kineserne

Historien må skrives om, mener forfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leonardo da Vincis tegninger av maskiner er forbausende like kinesiske originaler, og er uten tvil avledet fra dem, sier en britisk historiker i en ny bok.

Gavin Menzies, som er en tidligere britisk marineleder, skapte overskrifter over hele verden da han i 2002 hevdet at kinesiske sjømenn kom til Amerika 70 år før Christofer Columbus.

Nå har han kommet med en ny omstridt påstand. I en ny bok, kalt «1434: The Year A Magnificent Chinese Fleet Sailed to Italy and Ignited the Renaissance» hevder han at kinesiske sjømenn hadde med seg oppslagsverk for teknologi, som da var ukjent i Vesten, til Italia i 1434.

Grunnlaget for teknologi

Disse la grunnlaget for teknologiske nyvinninger, som for eksempel flygemaskiner, og som den italienske kunstneren Leonardo da Vinci tegnet.

- Alt som kineserne kjente til i 1430, ble brakt til Venezia, sier Menzies i et intervju.
Han sier den kinesiske ambassadøren så dro til Firenze, hvor han presenterte materialet for pave Eugenius IV.

Gjentegnet
- I denne boken argumenterer jeg for at dette var gnisten som virkelig satte renessansen i gang, og at Leonardo da Vinci og Galileo Galilei bygde på det de hadde fått av kineserne, sier Menzies.

- Leonardo gjentegnet ganske enkelt alt tredimensjonalt, og dette utgjorde en klar forbedring, legger han til.

FORFATTER: Gavin Menzies. Foto: Reuters/Scanpix
FORFATTER: Gavin Menzies. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Hvis Menzies påstander blir trodd på, vil det føre til en «pinefull omvurdering av det eurosentriske synet på historien», skriver han i boken.

(NTB)

- Leonardo da Vinci-kopierte kineserne