Hårdonasjon

Leonora (11) ofret håret for kreftsyke barn for andre gang

- Jeg som har så mye hår kan gi bort det jeg ikke trenger. Det gror jo ut igjen, sier Leonora.

KLIPPET BORT LOKKENE: Her er Leonora før og etter at hun klippet bort håret sitt for å donere det til en god sak. Hun oppfordrer flere til å gjøre det samme. Foto: Privat
KLIPPET BORT LOKKENE: Her er Leonora før og etter at hun klippet bort håret sitt for å donere det til en god sak. Hun oppfordrer flere til å gjøre det samme. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For tre år siden skrev Dagbladet om Leonora Trøger Kristoffersen fra Kongsvinger, som alltid hadde spart håret sitt. Målet var å få like langt hår som karakteren Rapunzel fra filmen «To på rømmen».

En kveld kom Leonora, som da var åtte år gammel, til mamma Angelica Trøger. Hun ville klippet håret sitt.

- Jeg fikk sjokk, og ble helt perpleks. Jeg spurte hvordan hun ville klippe seg, og hun viste skulderlengde. Jeg reagerte med en gang på at det var kort, sa mora til Dagbladet den gang.

Seinere samme kveld fortalte Leonora hvorfor hun ville klippe seg. Hun ville gi bort håret sitt til at noen kunne lage parykk til kreftsyke barn.

SMILER: Ei jente, en saks, en torsdag ettermiddag i en frisørstol på Notodden. Oda Hovde Johannessen (17) har alltid vært «Oda med det syyykt lange håret». Flommende nedover ryggen, nesten ned til rumpa. Mørkt blondt. Rødlig skjær. Lysnet av sola i tuppene. Idet saksa skjærer gjennom identiteten hennes med et skarpt og bestemt klipp denne torsdagen, blir hun brått til «Oda med ­praktisk, skulderlang bob». Det er her vår historie begynner. En historie om hvordan menneskers liv iblant flettes inn i hverandre. I løpet av de neste månedene skal Oda og ei annen jente i en annen by bindes sammen av 100 000 tynne strå keratin. De to kommer kanskje aldri til å møtes. Likevel skal de bety noe for hverandre. Men først skal håret ut på en lang reise, helt til en kystby utenfor Beijing. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/hode-til-hode-aksjonen/69530061 Video: Trude Lorentzen Vis mer

Fikk ideen fra Supernytt

Ideen hadde hun fått fra NRK Supernytt, der de hadde snakket om barn som hadde kreft og at en av medisinene de gikk på førte til at de mista håret. Det var ganske trist, men Leonora hadde også hørt at de fikk gratis parykk.

Og parykk er noe familien er kjent med. Leonoras tante har en hudsykdom som gjør at hun mister håret, og har derfor parykker. Da mora fortalte dattera at noen av parykkene var laget av menneskehår, lyste hun opp.

- Hun sa: «Mamma. Kan de lage parykk av håret mitt? Da vil jeg gjøre det. Da vil jeg at kreftsyke barn skal få håret mitt» sa mora.

- Jeg ble så rørt at jeg begynte å gråte. Jeg får tårer i øynene når jeg tenker på det.

Gjør det igjen

Siden den gang har ikke Leonora angret et sekund. Hun har blitt tre år eldre og har spart målrettet for å kunne gjøre det igjen. De lyse lokkene strekker seg nå langt nedover ryggen igjen.

Når Dagbladet ringer er Leonora og Angelica på vei til frisørsalongen for å klippe dem av. Angelica utdanner seg til å bli frisør, så denne gangen er det hun som skal stå for klippingen.

DONERES BORT: Slik samlet Angelica datterens hår i bunter til donasjon før det ble klippet av. Foto: Privat
DONERES BORT: Slik samlet Angelica datterens hår i bunter til donasjon før det ble klippet av. Foto: Privat Vis mer

- Det er et helt utrolig engasjement. Etter at dere skrev om dette forrige gang har jeg fått mange henvendelser fra fremmede som har valgt å gjøre det samme, sier mora.

Leonora er veldig stolt over valget sitt, og når de lange lokkene har falt er hun veldig fornøyd med den nye frisyren. Hun kjenner ingen som har gjort det samme, men forteller at vennene hennes synes det hun gjør er bra, og at de har bedt henne sende dem bilder.

- Jeg synes synd på de barna som mister håret sitt når de er syke. Jeg vil hjelpe dem. Jeg som har så mye hår kan gi bort det jeg ikke trenger, det gror jo ut igjen, sier hun.

Stort behov

Det er mange som rammes av sykdom, genetiske eller hormonelle tilstander som gjør at de mister håret. Behovet for hårdonasjoner er stort, ifølge hårsenteret Apollo.

De er spesialister på hårtap og videreformidler hårdonasjoner, blant annet fra Leonora. På sine hjemmesider skriver de at det er spesielt stor etterspørsel etter grått hår, men de tar imot donasjoner i alle former og farger.

Kravene til hår som tas imot er at det må være minimum 20 centimeter langt, nyvasket, tørt og sunt. Når det sendes inn må det også være bundet og festet med et strikk øverst.

Leonora sier at hun definitivt kommer til å fortsette å spare ut og donere bort håret så fort det er langt nok, og oppfordrer flere til å gjøre det samme

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer