«Leppa fra Grorud» skal rydde opp

Bråket i Oslo Arbeiderparti tar neppe slutt før leder og stortingsrepresentant Britt Hildeng går av. Derfor tror mange at Hildeng takker nei til gjenvalg før årsmøtet i mars. En kandidat som nå nevnes som Hildengs etterfølger, er eksstatssekretær Siri Bjerke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Leppa fra Grorud» som han i mange år er blitt kalt, den tidligere statsråden og Ap-nestlederen Thorbjørn Berntsen, får nå hovedansvaret for å finne fram til en ny ledelse i Oslo-partiet. Han er en av de få størrelsene i Oslo Ap som i dag har tillit i alle leirer.

I tida framover skal han og valgkomiteens åtte andre medlemmer finsikte forholdene i Oslo Ap for å finne fram til en leder som kan gjenopprette ro i et fylkeslag som de siste månedene har vært dypt splittet.

Intriger og maktspill hører til dagens orden. Det er heller ingen hemmelighet at mange av Hildengs motstandere har to mål:

  • Først å bli kvitt Hildeng, odiøst kalt Lille-Stalin.
  • Fjerne Thorbjørn Jagland som Ap-leder. For mange i Oslo Ap's representantskap er Jens Stoltenberg den beste lederen Ap kan få.

Støyende og bittert

Møtet i Oslo Ap's representantskap i går kveld ble like støyende og bittert som mange hadde fryktet på forhånd.

Selv om debatten egentlig dreide seg om den nye valgkomiteen i Ap's største lokallag, brukte flere av debattantene anledningen til å karakterisere sine motstandere.

Hardest ut gikk stortingsrepresentant Inger Lise Husøy, som mente Oslo Ap er blitt den reneste slagmark der geriljasoldater og elitestyrker herjer fritt.

Husøy la til at hun er stolt over å være en av Britt Hildengs tilhengere. Blant annet fordi Hildeng er en varm forkjemper for en sterk offentlig velferdsstat.

- Jeg er ikke bekvem med en høyredreining av partiet, sa hun, og satte fingeren på det mange opplever som den reelle politiske konflikten innad i Oslo Ap: høyresida mot venstresida.

Høyre og venstre

De som opplever seg sjøl som venstreorienterte i Ap, mener høyresida ledes av Jens Stoltenberg. De såkalte opprørerne, representert med tidligere P4-sjef Svein Larsen, som har meldt sitt kandidatur foran ledervalget i Oslo Ap, tilhører også høyresida, hevdes det.

Den samme «venstresida» peker på Jagland som selvskreven partileder. I denne leiren skal Hildeng og Husøy høre hjemme.

Advokat Ingjald Ørbeck Sørheim, tidligere statssekretær hos Gro Harlem Brundtland, hører etter inndelingen hjemme på høyresida, ettersom han støtter Svein Larsen.

I går kveld tok Sørheim ordet og hudflettet dem i partiet som kaller ham og hans likesinnede for opprørere, som driver en organisert maktkamp for å fremme Jens Stoltenberg som ny Ap-leder.

Vanskelig jobb

- Er det et kupp å lansere Svein Larsen som kandidat i januar når valget skal foregå i mars? Jeg finner meg ikke i å bli karakterisert som en kuppmaker når det vi har gjort er helt normalt i en demokratisk prosess, sa Sørheim, og høstet sterk applaus.

Begge sidene i konflikten var fyldig representert på talerstolen før valgkomiteen på forunderlig vis ble så godt som enstemmig vedtatt.

Sammen med Thorbjørn Berntsen skal blant andre tidligere statsråd Sissel Rønbeck delta i arbeidet med å finne en ny leder for Oslo-partiet.

LEPPA OG LILLE-STALIN: - Jeg har likt dårlig å bli kalt Lille-Stalin, bekjente Oslo AP's leder Britt Hildeng i går kveld.