Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leppefyll ble leppebyll

En måned etter at Linn Le (26) fikk leppefylling, pipler det gul væske ut. Maylen Olsen (23) ville ha fyldigere lepper. Men etter en smertefull behandling, endte hun opp med store hevelser i ansiktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter noen uker dannet det seg en klump på leppa, og det begynte å hovne opp. Nå har jeg fått infeksjon, og det renner gul væske og gelé ut av et hull i leppa, sier Linn Le (26) fortvilet.

Hun har prøvd å få tak i skjønnhetssalongen som satte leppeinjeksjonen, men den er sommerstengt.

- De kan ikke holde på på denne måten, de ødelegger ansiktene til folk, sier Linn.

Hun håper nå at hevelsen i leppa skal gå helt ned.

- Det har blitt litt mindre hovent nå, men det så først ut som at jeg hadde fått en på trynet.

Uventet resultat

Restylaneinjeksjon gir fyldigere lepper, eller glatter ut rynker, og har det siste året blitt svært populært hos skjønnhetssalongene. Men for Maylen Olsen (23) gikk behandlingen galt.-  Hele ansiktet mitt så misdannet ut. Jeg har født et barn, men dette her var mye mer smertefullt. Jeg tok ikke bedøvelse, fordi de sa på salongen at det kom til å holde lenger om jeg ikke tok bedøvelse. Det føltes som en kniv som rev opp leppene. Og jeg hadde ikke følelse i leppene etterpå, sier Maylen.


Hele ansiktet hennes var hovent i ei uke etter behandlingen hos Beates Beautysalong i Oslo.

EKKELT: - Det er det ekleste jeg har opplevd, sier Linn Le (26). En måned etter leppeforstørrelsen begynte leppa å hovne opp. Nå har hevelsen gått litt ned. FOTO: Daniel Sannum Lauten
EKKELT: - Det er det ekleste jeg har opplevd, sier Linn Le (26). En måned etter leppeforstørrelsen begynte leppa å hovne opp. Nå har hevelsen gått litt ned. FOTO: Daniel Sannum Lauten Vis mer

-  Uregulert område

-  Vi ser at etterspørselen etter Restylane har tatt helt av, også blant unge jenter. Det har nesten gått forbi Botox. Alle vil ha større lepper, og det er vesentlig yngre jenter som vil ha Restylane i leppene, sier Wenche Steen, daglig leder ved Hud- og Hårklinikken i Oslo.

Også ved MBC-senteret i Bærum er pågangen stor.

-  Siden jul har vi hatt minst 12 Restylane-kunder i uka. Særlig det siste halvåret har det vært stor etterspørsel, sier daglig leder og sykepleier Ellen Rysand. Ifølge Statens Helsetilsyn finnes det ingen klare retningslinjer for Restylane-injeksjoner.

-  Problemet er at Restylane-sprøyter kan settes av hudpleiere. Så lenge injeksjonene ikke er gjort av autorisert helsepersonell, har ikke helsetilsynet mulighet til å gripe inn, sier seniorrådgiver i Statens Helsetilsyn, Anneke Borgli.

-  Kan bli skummelt

Overlege ved hudavdelinga på Rikshospitalet, Joar Austad, mener alle kosmetiske injeksjoner bør settes av autorisert helsepersonell.

-  Det er et stort grått marked hvor alle kan drive med nesten hva de vil. Det er i alle fall viktig at de som setter sprøytene vet hva de driver med, slik at sprøyta ikke treffer blodårene. Ellers kan det bli skummelt, sier Austad.

-  Jeg synes det er feil at det ikke er strengere kontroll med Restylane. Når det skal stikkes sprøyter i ansiktet, bør det være en sykepleier som gjør det. Jeg har inntrykk av at det er ganske fritt fram, sier sykepleier og daglig leder ved MBC-senteret, Ellen Rysand.

-  Vær forsiktig

Maylen ønsket Restylane-injeksjon fordi hun hadde komplekser for tynn overleppe.

-  Det gikk nesten to uker før hevelsen hadde gått helt ned, forteller Maylen. Hun mener hun fikk altfor mye Restylane i leppene, og har nå fått tilbake pengene fra Beates Beautysalong. Allerede før injeksjonen fikk hun tilbud om 20 prosent avslag.

-  Jeg vil råde andre jenter til å være forsiktige hvis de vil ha innsprøyting i leppene, og undersøke om salongen vet hva de driver med på forhånd. Jeg har hørt om flere jenter det har gått galt med, sier Maylen.

Hevelsen i Maylens ansikt har nå har gått ned, men hun var lenge nervøs. Hun ville bare fylle Restylane i overleppa, men på salongen fikk hun beskjed om at underleppa var skeiv, og fikk sprøytet Restylane inn for å rette opp leppa.

Til tross for gjentatte forsøk har det ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med noen i Beates Beautysalong, som nå holder stengt fram til midten av august.

I motsetning til Botox, som sprøytes inn for å redusere rynker, er ikke Restylane reseptbelagt.

-  Må tenke selv

-  Forbrukerne må tenke selv, og om de blir utsatt for skader, må de vurdere å anmelde forholdet til politiet, sier avdelingsdirektør i Helsetilsynet, Jørgen Holmboe.

Sykepleier ved Hud- og hårklinikken i Oslo, Petra Eckmann, mener det er skummelt hvis hvem som helst kan sette Restylane.

-  Mange starter opp fordi det er gode penger å tjene. Men vet man ikke hvor man stikker sprøyta, kan resultatet bli svært dårlig.