Ler av Bondevik

BALLSTAD, Lofoten (Dagbladet): - Du kommer nok ikke utenom meg, Kjell Magne. Det er nesten som du inviterer til regjeringsforhandlinger gjennom Dagbladet, gliser Jan Petersen, såre fornøyd over at Bondevik utfordrer ham i skolepolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det åpne brevet som Bondevik sendte Petersen i går angriper han Høyres skolepolitikk. Men for Petersen er det ikke ammunisjonen som er interessant, men hvem som er skyteskive. - Jeg er overrasket over at han velger meg som adressat. Det viser at Bondevik er tvunget til å forholde seg til meg for å komme i fokus, sier Petersen i styrehuset på «Nybræna». Hvalskuta som Paul Watson prøvde å senke for knappe ti år siden, fraktet en seierssikker Høyre-ledelse fra Steine til Ballstad der strategien for første del av valgkampen i går kveld ble lagt. For Jan Petersen har ikke sovet ut rusen fra meningsmålingene ennå. I går våknet han opp med høstens første partibarometer, presentert i Nationen, som bekrefter at Høyre-bølgen fortsetter: 29,4 prosent, mens KrF, Senterpartiet og Venstre strever med å kare til seg 18 prosent - til sammen. Derfor klarer ikke Jan Petersen å fjerne det overbærende smilet fra det Provence-brune ansiktet.

Bekrefter

- Målingen bekrefter at valget står mellom fortsatt Ap-styre eller en regjering der Høyre er med. Kjell Magne Bondevik kan jo bare glemme sentrumsalternativet hvis valgresultatet blir noe i nærheten av det vi ser nå. Jeg respekterer hans insistering på samarbeid med Sp og Venstre, men realistisk er det ikke. Nei, det blir nok oss to som sitter ved forhandlingsbordet etter valget, sier Petersen som innrømmer at medgangen går ham til hodet - samtidig som han prøver å være nøktern. - Stemningen har vært unik i lang tid. Det er bare å smile, hilse og trykke hender på alle stedene jeg kommer. Men jeg er forberedt på en tøff valgkamp, sier Petersen som ikke er større enn at han under gårsdagens hektiske Nordlandsturné tok seg tid til å svare på Bondeviks brev.

- Må bli bedre

- Det viktigste ankepunktet mitt er at han ikke tar opp de viktigste sakene. For oss er innholdet det avgjørende og da må læreryrket oppgraderes, sier Petersen. - Ap-regjeringen har allerede gitt et lønnsløft. Nå må vi gå videre med individuell avlønning og økt frihet for rektor til å finne den rette kompetansen. Lærerutdanningen må bli bedre - med større fordypning og spesialisering. Men skolepolitikk er et felt som ikke er det vanskeligste i forholdet mellom Høyre og KrF. Vi skulle greid å samarbeide om alle de spørsmålene han tar opp, sier Petersen som med et lurt smil erter Bondevik: - Hvis han er så fast bestemt på sentrumsalternativet, er det litt merkelig at han utfordrer oss på saker han vet vi kan bli enige om. Det blir nesten som å drive regjeringsforhandlinger gjennom Dagbladet, sier Petersen. Petersens svar til Bondevik

FOSSER FRAM: Jan Petersen liker seg langs Lofotveggen, særlig når høstens første meningsmåling er god og han får lov av Bondevik til å snakke skole. I går sto han på hvalskuta «Nybræna» mellom Steine og Ballstad i Vest-Lofoten, blant annet sammen med tidligere Høyre-ordfører i Bodø, Oddleif Olavsen.