Ler av konkurrentene

George W. Bush er seierssikker før presidentvalget. Valgkampen hans koster langt over en milliard kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tross av at meningsmålingene viser at den sittende presidenten har trøbbel med oppslutningen, smiler valgapparatet til George W. Bush fra øre til øre. De har nemlig ikke tro på at motkandidaten blir spesielt farlig i valgkampen. Det mener de å se allerede før demokratene har valgt hvem som skal være deres representant i presidentvalget neste år.

- Hver og en av dem har styrker og svakheter. Heldigvis for oss har de alle sammen større svakheter enn styrker, sier formannen i republikanernes valgkomite, Ed Gillespie, til New York Times.

Ifølge avisa kommer Bush til å velge en noe annerledes strategi i oppbyggingen til valget. I motsetning til Clinton, som gjennom egenreklame definerte valgkampen før motkandidaten var klar, skal Bush vente på demokratenes presidentkandidat.

Grunnen skal være at de 10 kandidatene som kjemper om å være partiets presidentkandidat må sette inn alle sine ressurser på å vinne nominasjonen i eget parti. Det vil si at når det er på tide med landsdekkende reklamekampanjer for kandidaturet er pengene mer eller mindre brukt opp.

I tillegg regner Bush-apparatet med at kandidatens motstandere i eget parti har gravd opp nok dritt som de kan benytte seg videre av i valgkampen.

Ekstreme pengesummer

For en presidentvalgkamp i USA kommer ikke på billigsalg. Bush slipper å bruke penger på sin egen interne kampanje, og dermed kan apparatet rundt ham konsentrere seg om å skaffe penger til den virkelige valgkampen. Så langt har republikanerne fått inn 80 millioner dollar til kampanjen.

Men det totale budsjettet er 170 millioner dollar. Med dagens kurs tilsvarer det nesten 1,2 milliarder norske kroner. Republikanerne lover den heftigste fjernsynskampanjen USA noensinne har sett. Det er godt nytt for fjernsynsselskapene i hvert fall.

Ikke rosenrødt

For folkene rundt presidenten vet også at Bush skal få jobbe knallhardt for å bli gjenvalgt som president. Arbeidsledigheten stiger og kaoset i Irak fortsetter. Slike utviklinger er det tradisjonelt vanskelig å bli gjenvalgt på.

- Vi forventer at det blir en hard kamp om velgerne i et land som er delt på midten, sier Bush's senior-rådgiver, Karl Rove, til avisa.

For stadig flere er misfornøyde med Bush-politikken. Og det er meningsmålingene et tydelig uttrykk for.

Mobiliserer

Ved forrige valg fikk Bush færre stemmer enn demokratenes presidentkandidat Al Gore. Da var det i tillegg en uavhengig tredjekandidat som stjal velgere. Hovedskalig fra Gore. Republikanerne frykter derfor at den økende misnøyen, i kombinasjon med færre alternativer for de stemmeberettigede gir seg utslag i et presidentbytte.

Bush valgmannskap setter derfor mye inn på å få millionene av konservative kristne, som var hjemmesittere ved forrige valg, til urnene. I tillegg skal Bush's kampanje rettes inn mot større minoriteter i USA.

For uansett hvem motkandidaten blir må Bush jobbe knallhardt for å beholde presidentposisjonen.

JAKTER PÅ FORTSATT MAKT: President George W. Bush har et astronomisk valgkampbudsjett foran presidentvalget i USA neste år.