Ler av Lars Sponheim

Næringsminister og Venstre-leder Lars Sponheim vil at folk skal få arbeide mer overtid, men glemmer at Stortinget - med Venstres stemmer - sa nei til å endre overtidsbestemmelsene for bare to måneder siden. I regjeringskollegiet ler man av Sponheims utspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange aktører i det politiske landskapet spør seg hvorfor Sponheim plutselig kommer trekkende med en sak Stortinget nylig har sagt nei til. «Uforståelig», sier noen.

Andre trekker på smilebåndet og antyder at Sponheims utspill mest av alt minner om indremedisinering. Det gjenstår tross alt bare to uker til Venstres landsmøte, og overtidsspørsmålet er en viktig sak for små og mellomstore bedrifter.

Statssekretær Kari Husøy (KrF) ved Statsministerens kontor sier det slik:

- Han lufter antakelig bare noen ideer for sine kjernevelgere.

Ikke strid

Sp-mann og statssekretær i Kommunaldepartementet, Per N. Hagen, tror ikke at Sponheims utspill vil vekke intern strid i regjeringen.

- Til det er utfallet av saken for opplagt. Det blir ikke noen endring av arbeidsmiljøloven, sier Hagen til Dagbladet.

Uforståelig

- Det er helt uforståelig at Sponheim kommer trekkende med dette forslaget nå, bare to måneder siden Stortinget sa nei til nøyaktig samme sak, sier Sp's fraksjonsleder i kommunalkomiteen, Morten Lund.

Han viser også til at Odels- tinget den 19. februar i år foretok en lovendring som faktisk gjør det vanskelig å myke opp overtidsbestemmelsene.

- Når loven trer i kraft i løpet av året er arbeidsgivernes adgang til å pålegge ansatte overtid redusert i forhold til dagens lovgivning, sier Morten Lund.

I loven av 19. februar slås det blant annet fast at arbeidstakere skal ha en arbeidsfri periode på 11 timer mellom to arbeidsperioder, mot 10 timer i dag.

Stemte nei, mente ja

Venstres parlamentariske leder Gunnar Kvassheim brukte dagen i går til å forklare hvorfor Venstre først sa nei for deretter å si ja til samme sak.

- Det er riktig at Venstre stemte mot et forslag om å gi arbeidstakere adgang til å arbeide mer overtid. Grunnen til at vi stemte nei, var at Høyre fremmet forslaget for å skape splid innad i regjeringen. Høyre vet at Venstre og KrF går inn for en slik oppmykning, mens Senterpartiet går mot. Dersom vi skal få til en slik nødvendig endring av arbeidsmiljøloven er vi avhengig av at hele regjeringen står enstemmig bak forslaget. Jeg har stor tro på at vi lykkes med det, sier Kvassheim til Dagbladet.