- Ler av Nato

Tidligere diplomat hevder president Putin latterliggjør Natos håndtering av Ukrainas våpenforespørsel.

IKKE IMPONERT: President Putin skal ifølge den tidligere diplomaten le av måten Nato håndterer Ukrainas forespørsler om mer våpen og bistand. Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / AFP
IKKE IMPONERT: President Putin skal ifølge den tidligere diplomaten le av måten Nato håndterer Ukrainas forespørsler om mer våpen og bistand. Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / AFP Vis mer
Publisert

Natos kom denne uka med løfter om mer våpen og penger til Ukraina. Men Vestens nye våpenleveranser vil bare trappe opp konflikten og forverre situasjonen - ikke endre situasjonen på slagmarken, sier president Vladimir Putin.

Ifølge Boris Bondarev, tidligere russisk diplomat ved FN-delegasjonen i Genève, har denne ukas beslutning om nye leveranser til Ukraina blitt latterliggjort av presidenten.

Ifølge avhopperen ler Putin og hans støttespillere av Natos avgjørelse om å innvilge forsyninger av våpnene Kyiv har bedt om å få, melder nyhetsmagasinet Newsweek.

- Ler høyt

Årsaken til latterliggjøringen er ifølge Bondarev at Nato fortsetter å nøle og bruke tid på vurderinger om hvorvidt de skal innfri ønskene Ukraina kommer med når det gjelder kraftige våpen. Dette til tross for den pågående ukrainske kontraoffensiven.

- Jeg tror Moskva ler høyt av dette, fordi det er så hyklersk. Mens amerikanske strateger, britene og andre vurderer hva de skal gjøre, dør ukrainere hver dag, sier Bondarev.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fikk salen til å bryte ut i latter under Nato-toppmøtet i Vilnius, 12. juli. Video: AP. Vis mer

Han valgte selv å gå av som russisk diplomat i fjor på grunn av krigen mot Ukraina. Nå går han langt i sin kritikk av Nato.

- Jeg vil ikke påstå at de spiller Ukraina dårlig i krigen, men det virker korttenkt. Det virker som om ukrainerne må bevise overfor Nato at de fortjener hjelp fra dem, sier Bondarev til Newsweek.

Droneangrepene fortsetter

I mellomtida fortsetter angrepene mot Ukraina. Natt til fredag ble det for fjerde natt på rad utført russiske droneangrep. Luftforsvaret hevder imidlertid å ha skutt ned 16 av de iranskproduserte dronene.

- Russerne angrep Ukraina med 17 iranskproduserte Shahed-136/131 angrepsdroner fra sørøstlig retning, opplyser Ukrainas luftforsvar torsdag, som sier de avverget og skjøt ned 16 av disse dronene gjennom natten.

Det er foreløpig ikke meldt om noen drepte eller sårede som følge av angrepet. Ukraina har vært utsatt for flere russiske luftangrep de siste dagene, blant annet mot hovedstaden Kyiv.

Ukraina hevder de har tatt en høyde sør for byen Bakhmut og nå kontrollerer veiene inn og ut av byen. Video: Telegram / Twitter / AP / NTB. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer