Ler av spionsaken

Det er dagen derpå i det russiske utenriksministeriet. Men regjeringens talsmann, Valerij Nesterusjkin, er høyt oppe etter Spartak Moskvas seier over Ajax. Spionsaken ler han av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presseattacheen legger ikke skjul på at han synes det var feil å avlyse statsminister Bondeviks besøk.

- Argumentene var vage. Jeg synes flere enn meg burde spørre seg: Hvem ville egentlig ha denne konflikten? Hvem tjener på den?

Fiendebildet

- Hva slags inntrykk har du egentlig av dagens etterretningstjeneste?
- De er store gutter som spiller hele tida. Vi lærte denne leksa selv også. For eksempel da de her i Russland påsto at de hadde avverget et attentatforsøk mot Gorbatsjov fordi en mann med et avsagd gevær ble pågrepet i nærheten av Den røde plass for noen år siden. Det er mange som forsøker å holde fiendebildet fra den kalde krigen ved like.

- Mitt håp er at vi heretter blir spart for vonde sår som skader positive krefter i de to landene. Da kan vi ikke overreagere.

Ikke knus alt!

- Jeg håper fornuftige folk i den politiske ledelsen i Norge vil gjenopprette den gode kontakten mellom de to landene. Det var en forhastet beslutning å utsette møtet mellom Bondevik og Tsjernomyrdin. Men en feil må ikke gjøres verre enn den allerede er. Sagt på en annen måte: selv om man er uheldig å knuse en tallerken, trenger man ikke å knuse hele serviset.

- Enkelte har sammenliknet Lamark-historien med Treholt-affæren?
- Rent skjært tull. Å trekke slike paralleller er rett og slett helt useriøst.

Tilbakeslag

- Hvor stor skade tror du diplomatutvisningene har gjort for det norsk-russiske samarbeidet?
- Ærlig talt: ikke særlig mye. Jeg bekymrer meg ikke så veldig. Kommentatorer har lett for å overdramatisere. Husk at vi også tidligere har opplevd tilbakeslag. Mitt inntrykk er at det på begge sider er voksende interesse for bredere kontakt, ikke minst i nord, der begge land har stort utbytte av å forbedre dialogen.

Viktige spørsmål står foran sin løsning, sier Nesteruskjin, og peker spesielt på delelinja i Barentshavet og økologiske utfordringer.

- Dessuten må det være en oppgave for begge land å forbedre den militærpolitiske åpenheten. Vanskelighetene må overvinnes, men jeg er optimist på Norge og Russlands vegne.

Knapper igjen

Nesterusjkins blir brått mer alvorlig og knapp når vi kommer inn på bakgrunnen for utvisningen av Rune Castberg og Ole J. Bjørnøy, blir han tilsvarende knapp og formell.

- Våre kompetente organer har materiale som viser at de norske diplomatenes virksomhet gikk langt utover deres offisielle status, sier Nesterusjkin med alvorlig mine.

I neste øyeblikk brettes ansiktet ut i et stort flir:

- Jeg skal heller si fra når vi har funnet vår russiske Lamark.

Han siterer fra Isvestija, som et eksempel på hvor latterlig han synes spionsaken har utviklet seg.

Størje

- De skriver at Russland skal kreve tilbake ei størje som Khrustsjov skjenket som gave til akvariet i Bergen, leser Nesterusjkin og ler så han rister.
- Verre er det når noen forsøker å forsterke en konflikt. Som nå når ei russisk avis skriver at de siste dagenes hendelser vil skape problemer for gasskontraktene. Spekulasjonene er mange, nå gjelder det å holde hodet kaldt. For dem som kan, sier Valerij Nesterusjkin.

GLISER: Valerij Nesterusjkin synes spionsaken har utviklet seg latterlig.